Да си спомним за Николай Ашиков

На 26 октомври се навършва една година от смъртта на бившия председател на ВТОбС

Точно преди година нелепа катастрофа на Прохода на Републиката отне живота на бившия председател на Великотърновския общински съвет Николай Ашиков. Малко преди осем часа сутринта, на 26 октомври 2015 година, автомобил Фолксваген Пасат, собственост на „Авточойс“ - семейната компания на Ашиков и съпругата му, се блъсна челно с насрещно движещ се ТИР. Ударът се оказа фатален за Николай Ашиков, който в злощастната сутрин бил сам зад волана на леката кола.

Добър човек. Благодетел и благотворител. Справедлив и добронамерен. Толерантен и диалогичен. Доблестен, разумен и далновиден. Остроумен, забавен, с неподражаемо, понякога пиперливо, понякога пък малко неумело чувство за хумор. Отговорен и любящ към семейството си, лоялен партньор и верен приятел – така описват Николай Ашиков хората, които са го познавали отблизо. Дори и негови опоненти признават, че помнят човека с огромно сърце, който ежедневно гори в каузи и в битките дори на непознати хора, стига да са справедливи.

Фактите са красноречиви - Николай Ашиков беше много успешен бизнесмен. Но за широката общественост той ще остане най-вече с името си на Председателя на общинския съвет. Председателят,  който непоклатимо устояваше на интензивните и предимно неоснователни нападки на опозицията. Председателят, който успя, въпреки тях, да постигне баланса, необходим за ползотворната работа на този важен колективен орган на местната власт.

В публичното пространство дълго ще битуват някои словесни бисери на Председателя Ашиков, произнесени по време на сесия. Ще се помни и как през последната година от мандата, в началото на всяко заседание на ВТОбС той неизменно задаваше въпроса: "Някой днес ще иска ли оставката на председателя?"

Ще остане обаче и фактът, че при неговото управление ВТОбС функционира оптимално и в синхрон с кметския екип свърши много работа за Велико Търново.

Припомняме, че за четирите години в мандата на Николай Ашиков бяха приети общо 1707 решения на местния парламент, като огромна част от тях дадоха зелена светлина за осъществяването на редица проекти, от чиито резултати великотърновци реално се възползваме днес. Красноречив е фактът, че по време на целия 4-годишен мандат на Общинския съвет, ръководен от Ашиков (който не бе юрист) има само 4 решения, върнати от областен управител. При все, че за този период се смениха трима губернатори.

Красноречиви са думите, които Николай Ашиков произнесе на последната работна сесия на ВТОбС: „Честити сме тези, които след 4 години, можем отново да се закълнем, че във всичките си действия сме се ръководили от интересите на гражданите на Великотърновска община“.

По време на тази последна сесия, която председателства на 17 септември 2015 г., емоционалната си публична реч Николай Ашиков завърши с думите: „Кoгaтo гpaдим зaeднo, нeщaтa ce cлyчвaт. Пoжeлaвaм ви дa бъдeтe yмни и тoлepaнтни..“

 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов