„Амалипе” : Стипендиите ще задържат ромските деца в училище

Животът

26-10-2016, 14:11

Снимка:

Амалипе

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Различните програми стимулирали семействата да образоват децата си

С текст от Закона за защита на дискриминацията председателят на Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ във Велико Търново Деян Колев се аргументира, че така дискутираната тема за ромските стипендии всъщност не е форма на дискриминация на един етнос над друг. По повод разразилия се дебат относно отпускането на стипендии на 600 роми в страната с успех над 3,50 в размер на близо 60 лева от МОН, от „Амалипе“ дадоха днес нарочна пресконференция едновременно в София, Велико Търново, Бургас.

Колев подчерта, че обхванатите роми в средното образование понастоящем са едва 9%, а българските ученици са 78%. Според него този вид стипендии биха стимулирали ромските деца да ходят на училище и да се спре негативната тенденция на отпадане още в прогимназиалния етап. Като сериозен аргумент бе посочена ефективността на програмата „Равен шанс, достъп до средно образование“, финансирана от Ромския образователен фонд, която върви от 2011 г. По тази програма ромските ученици не получават пари, а им се закупуват карти за транспорт и учебници. За миналата година са били обхванати 82 ученика, а за 2016 г – 90 средношколци от страната. Всички подпомагани завършват 12 клас, а 16 от зрелостниците тази година получили оценки на матурите над средните за страната. За пет години от подпомаганите роми по тази програма, едва двама са отпаднали от училище поради ранни бракове.

Теменужка Костова, която също от малцинствената общност в стражишкото село Камен, представи своята лична история. Тя прекъснала средното си образование заради ранен брак и бебе, но после нейна учителка я подкрепила да продължи като частна ученичка. И след като завършила училище, сега вече учи „Начална педагогика и логопедия“ във ВТУ.

Според председателя на „Амалипе“, в момента ромските студенти в български ВУЗ-ове наброяват 600 човека.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)