Литературно четене „Пози и почерци” събира млади творци във Велико Търново

Велико Търново Лайф

27-10-2016, 09:00

Снимка:

фейсбук

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Следващият гост е Петър Чухов на 4 ноември

Литературно четене „Пози и почерци” ще се проведе на 28 октомври (петък) във великотърновския бар „Хипстър” от 19:00ч., съобкава Общинско радио. Свои произведения ще четат членовете на литературен кръжок „Емилиян Станев” към Великотърновския университет и техните гости – млади софийски поети – Анна Лазарова, Теодора Тотева, Христо Мухтанов, Мартин К. Илиев, Селена Йорданова, Георги Гаврилов, Антонина Георгиева – всички с немалко литературни изяви и награди. 
„Идеята възникна при една от срещите ми с Георги Гаврилов. С него се запознахме през 2014г. на Националния литературен конкурс „Веселин Ханчев” в Стара Загора, а по време на друг конкурс той предложи да направим общо събитие – на литературния кръжок към ВТУ и групата поети от София. В организацията за четенето се включи и Северина Плачкова, която успя да събере толкова различни хора и да направи по-разчупен формат на литературно четене. Цялостната концепция е диалогът между нас да бъде предаден и в самото четене. Всеки от нас пише по различен начин, не само като почерк, но и като послание. И всички ние ще имаме свободата да се представим както решим – седнали сред публиката   или по друг начин.”, сподели за Общинското радио Александър Христов, магистър в специалност „Литература и култура” и член на литературния кръжок към Великотърновския университет.  
Освен Александър Христов, участие в четенето ще вземат и Александра Евтимова, Галина Златева, Константин Небешков, Денис Нуф, Нели Кирилова, Мартин Лалев, Илия Гайдев, Михаела Илиева и Александър Диманов. Всеки от тях се занимава с литература и култура по различни начини. Някои имат издадени книги, спечелени конкурси, участват в театрални формации.. 
След Велико Търново, съвместно литературно четене ще се проведе и в   София. Там почти всяка сряда Анна Лазарова и Георги Гаврилов организират т.нар. „Бяла сряда”. 
„Идеята на „Бяла сряда” е да бъде продължено Дебеляновското общество, поддържано преди от Георги Черняков, а впоследствие без почти никаква дейност. През 2015г. с Георги Гаврилов станахме носители на наградата от конкурса на името на Георги Черняков в раздел „Поезия”. Тогава решихме да възродим Дебеляновското общество и да възобновим инициативите и 
срещите с поети от различни градове – това е и идеята на гостуването ни във Велико Търново, където освен че ще четем, ще споделим и бъдещите си планове.”, сподели Анна Лазарова – автор на книгата с поезия „Вкъщи всички вечерят отделно” и магистър в специалност „Литературознание” в Софийския университет. 
Освен литература, по време на „Пози и почерци” ще има и музика.   В паузите между четенията, атмосферата ще разнообразява китаристът Мартин Лалев, който е и част от състава на великотърновския хор „Кантилена”. 
„Пози и почерци” е част от поредицата литературни вечери, които започнаха с представянето на новата стихосбирка на Августин Господинов и ще продължат с гостуването на Петър Чухов на 4 ноември. 
  

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов