Продължава набирането на документи за саниране в Горна Оряховица

Животът

27-10-2016, 08:46

Снимка:

община велико търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

До момента в Общината са регистрирани 14 Сдружения на собствениците

Продължава набирането на документи, с които се кандидатства по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни сгради. В обхвата на програмата са допустими всички многофамилни жилищни сгради, строени по индустриален способ: едропанелно жилищно строителство; пакетно-повдигани плочи; едроплощен кофраж; пълзящ кофраж и разновидностите им, с минимум 36 самостоятелни обекта с жилищно предназначение. По изключение, при невъзможност за участие на цялата група и по преценка на общината, от съответната група може да бъде допуснато да кандидатстват минимум половината от свързаните блок-секции/сгради, които следва да покриват изискването за минимум 36 самостоятелни обекта и да са последователно разположени. Това изключение важи за група минимум от две блок-секции или за група с повече от две свързано застроени сгради.

От 01.01.2016 г. допустими за финансиране са и: многофамилни жилищни сгради, строени по индустриален способ: едропанелно жилищно строителство; пакетно-повдигани плочи; едроплощен кофраж; пълзящ кофраж и разновидностите им - на три или повече етажа, от минимум 6 (шест) самостоятелни обекта с жилищно предназначение до 36 самостоятелни обекта с жилищно предназначение; многофамилни жилищни сгради (масивни сгради), проектирани преди 26 април 1999 г., на три или повече етажа с 6 (шест) или повече самостоятелни обекта с жилищно предназначение.

Одобрените сгради ще получат до 100 % безвъзмездна финансова помощ.

За да кандидатстват, желаещите трябва да учредят и регистрират Сдружение на собствениците, което се извършва по реда на раздел III от Закона за управление на етажната собственост.

След учредяване на Сдружението в 14-дневен срок от провеждането на учредителното събрание, по реда, предвиден в закона, се извършва регистрацията му в Общината. Сдружението се вписва в публичен регистър и му се издава Удостоверение за регистрация, копие от което се прилага към Заявлението за интерес и финансова помощ. Сдружението на собствениците се вписва в регистър БУЛСТАТ, като копие от регистрацията се прилага към Заявлението. Сдружението заявява интерес пред Общината чрез Заявлението за участие в програмата на базата на постигнато 67 % съгласие.

Заявленията се комплектоват и подават в Общината до обявяване изчерпването на средствата за финансова помощ. След получено Заявление, Общината проверява подадените документи и извършва оценка на тяхната пълнота. Получилите положителна оценка се уведомяват писмено и ще бъдат поканени от Общината да сключат договор по образец. След сключване на договора, Общината от името на Сдружението на собствениците сключва договор за целево финансиране с Българска банка за развитие и с Областния управител.

Обществените поръчки за избор на фирми за извършване на обследванията, предвидени в програмата, се осъществяват от Общината. След приключване на обследванията отново Общината провежда обществена поръчка за избор на изпълнител на санирането.

Набора от документи за кандидатстване, желаещите могат да получат в стая 105 на Община Горна Оряховица. Там гражданите могат да се консултират по въпроси, свързани с Националната програма за енергийна ефективност. Информация кандидатите могат да получат и на телефон 0618/6-05-01 /вътр. 150/.

До момента в Община Горна Оряховица са регистрирани 14 Сдружения на собствениците. Стартирани са всички процедури за избор на изпълнители за проектиране и строителство. До пролетта на 2017 г. ще бъдат избрани изпълнителите и при подходящи метеорологични условия ще започне самото строителство.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов