Дофинансират Хуманитарна гимназия с 23 000 лв.

Мисия

27-10-2016, 11:45

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

„Ангажирайте се пряко с училището, а не ми искайте справки” – скастри съветниците инж. Даниел Панов

С 23 000 лева от местния бюджет ще се дофинансира Профилираната хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий”. Това предложение на общинската администрация подкрепиха днес съветниците във Великотърновския общински съвет, като за пореден път се проведоха дебати за бъдещето на училището. От групата на Реформаторския блок поискаха кметът и администрацията да изготвят план – сметка за следващите две учебни години с цел преодоляване на негативните тенденции, свързани с намаляващия брой на учениците. „Ясно е, че проблемът на Хуманитарна гимназия няма да бъде решен само с дофинансиране.” – каза Пламен Петров от РБ.

„За да се спаси Хуманитарната гимназия, трябва да се направи нещо радикално за старата част на Велико Търново. Нека се потърси помощта и на депутатите.” – предложи на свой ред проф. Михаил Харалампиев от групата на ГЕРБ. Председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов не се съгласи с колегата си. „Няма значение къде се намира Хуманитарна гимназия и проблемът на училището не е в неговото местонахождение.” – подчерта Спирдонов.

„Обидно е да коментираме как за едно училище трябва да дадем 23 000. Ако трябва и 230 000 лв. ще се дадат, затова предлагам дебатите да спрат.” – каза от трибуната Стефан Михайлов от движение „Царевград за Велико Търново”.

„Забелязал съм, че когато стане дума за Хуманитарна гимназия, много се възбуждате. Никой обаче не пита как тази година успяхме да насочим 11 деца към училището. Никой не си задава въпроса какви усилия положиха директорката и учителите, за да направят така, че сега в гимназията да учат 34 ученика. Правете политика, кампания, рекламирайте паралелките в Хуманитарна гимназия, а не да ми искате справки! Направете така, че следващата учебна година да се запишат не 11, а 20 деца. Ангажирайте се пряко. В това училище проблем не е само липсата на деца, а и на преподаватели. Кой ще отиде да работи на половин щат? Сега, с това дофинансиране правим поредно усилие да спасил гимназията.” – скастри общинските съветници кметът на община Велико Търново инж. Даниел Панов.

Местният парламент подкрепи предложението гимназията да получи допълнително 23 000 лв. Средствата са необходими за заплати, осигурителни вноски и за отопление. 34 ученици се обучават в училището през учебната 2016/17 година. Те са разпределени в две професионални паралелки със специалност „Извършване на термални процедури в балнеологични и други възстановителни центрове” и в една профилирана – журналистика.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)