Близки на трима донори получиха статуетки и благодарствени писма

Мисия

28-10-2016, 10:06

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Проявата беше посветена на Европейската седмица на донорството

Най-близките хора на две жени и мъж от Великотърновска област, които станаха донори през тази година, получиха благодарствени писма и статуетки със звездички от Изпълнителната агенция по трансплантация. Събитието беше част от местните инициативи за Европейската седмица на донорството. Директорът на Агенцията по трансплантация д-р Мариана Симеонова пристигна, за да изрази лично благодарността си към близките на донорите. Тя изрази уважение за проявеното благородство на близките да вземат това тежко решение и да помогнат на нуждаещи се, и даде пример с 14-годишно момче, на което му оставали няколко дни живот и било спасено благодарение на донорска ситуация.

От масивен инсулт си заминава това лято 57-годишния брат на Илия Илиев от Павликени. Илиев взема тежкото решение да помогне на болни, които се нуждаят от трансплантация, без някога да е мислил, че ще му се случи подобна ситуация. „Доколкото знам, така са били спасени трима човека", разказа той.

„Съдбата ме раздели с човека, с когото живяхме 30 години заедно, за по-малко от 24 часа", сподели развълнуван Иван Попиванов от Велико Търново. 61-годишната му съпруга също е получила хеморагичен инсулт и починала. След настъпването на мозъчната смърт, д-р Сибила Маринова от МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” в Старата столица му предложила да вземе решение да дарят органите за трансплантация. Иван Попиванов се съгласил, за да може частица от нея да живее втори живот чрез друг.

Теодора Стоянова също стана донор тази година на нуждаещи се българи.

По професия тя е била педагог, разказва съпругът й. „Отиде на съвещание, прилошало й, закарали я в Спешна помощ и изпаднала в кома", довери той. По думите му, в техния дом темата за донорството се е обсъждала и семейството е било на мнение, че ако се случи нещо такова, винаги биха се отзовали и биха станали донори.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов