Расте интересът към ражданията с епидурална анестезия в МБАЛ – Горна Оряховица

Мисия

28-10-2016, 11:39

Снимка:

МБАЛ - Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

300 раждания отчитат от началото на годината досега в болницата

Увеличава се интересът към ражданията с епидурална анестезия в МБАЛ „Иван  Рилски – Горна Оряховица“, коментира д-р  Михаил Милатович, началник на АГ- отделението в лечебницата. Обезболяващи раждания се извършват пак отскоро, като за последните месеци са направени общо осем. Професионален екип от Велико Търново, в който участват гинекологът д-р Данчо Йорданов и анестезиологът д-р Стоян Владински поставят упойката по желание на родилката и по този начин родилният процес преминава без болка. Зад гърба си д-р Йорданов има над 150 извършени епидурални анестизии, а по-младия му колега д-р Владински – над 40 броя.  „Този метод се практикува след като бъдещата родилка е влязла в 39 –та гестационна седмица, обяснява д-р Йорданов, като анестезията не се поставя преди разкритието да е достигнало 4 см. От една страна, бъдещата майка усеща контракциите, а от друга – те протичат безболезнено и са търпими. Раждането така е изключително щадящо за пациентката“.

По думите му, времето на родовия процес значително се съкращава и варира от 45 мин. до 2 часа, тъй като се редуцира и времето на разкритието. Анестезията е достатъчна да покрие болката не само при раждането, а ако има и послеродови процедури, като например оперативни дейности след разкъсвания, охлузвания на родовите пътища и др.

33-годишната Искра Янкова развълнувано разказва колко леко е протекло раждането й тук. Пациентката е пристигнала от Павликени специално да роди в горнооряховската болница през миналата седмица. За нея това е второ раждане. След по-малко от денонощие тя се чувства отлично, напълно възстановена е и прегръща малката си дъщеричка Виктория. Избрала е да роди пак с епидурална анестезия, въпреки, че от първото си раждане по същия метод пази доста неприятни спомени. „Родих преди повече от девет години сина си в София, в АГ „Шейново“. Тогава обаче беше много тежко, упойката не ме хвана въобще и родилните болки не бяха притъпени, се връща назад тя. „ После близо месец бях на легло, не можех да върша никаква работа и да гледам бебчето си. Отделно никой не ми обръщаше внимание, може би защото е голяма болница и трудно обгрижват пациентите си.“ За разлика от тогава, сега малката Виктория дошла на бял свят безболезнено и сред много внимание и грижа от страна на персонала. „Акушерките бяха плътно до мен, все едно бях с майка ми, споделя развълнувана тя.

В раждането участвали трима лекари – освен д-р Йорданов и д-р Владински, в екипа е бил и д-р Михаил Милатович. Задължително са взели участие анестезиологична и родилна акушерки.

300 раждания отчитат от началото на годината досега в АГ- отделението на болницата. 103 от тях са със секцио- освен по желание и по медицински съображения, седем са извършени с широко популярния в развитите европейски страни метод чрез епидурална анестезия, но лекарите очакват още до края на годината.

Родилното отделение в болницата предлага комфортни условия за майките и техните рожби. Пет са ВИП-стаите с климатици, телевизори и нови мебели. Предлага се и безплатната услуга татковците да присъстват на раждането. Не един и два са случаите щастливите бащи да се вълнуват наравно с майката в раждането, като в един от случаите таткото е прерязал собственоръчно пъпната връв на бебето. Жените, които постъпват да родят или да решат свой здравословен проблем в АГ- отделението, са от различни райони на Северна България. През тази година е имало пациентки освен от Велико Търново и Горна Оряховица, още от Лясковец, Стражица, Павликени, Трявна, Полски Тръмбеш, Сливен, Сухиндол, Елена, Златарица, Русе, Бяла и др. Осем акушер- гинеколози плюс още трима външни специалисти са ангажирани в отделението. На всяко раждане задължително присъства педиатър.

В отделението се извършва и цялата оперативна гинекология, обяснява д-р Милатович. Извършват се пластики, правят се вагинални хистеректомии (отстраняване на матка по вагинален път ), операции на кисти, матка, на аднекси и др. Извършват се както лапароскопски, така и конвенционални интервенции. За т.г. общият брой на операциите надхвърля 133, като от тях 103 са секцио, а 30 – са извършените сложни гинекологични операции. В гинекологичния сектор се извършват и различни други процедури като персуфлации – продухване на маточните тръби за стерилитет, инсуфлация (проверка на проводимостта на тръбите с контрастно вещество под ренгенов контрол, което се поема от РЗОК  и под лапароскопски контрол, като чест от консумативите се заплащат от пациента), прекъсване на нежелана бременност и др. Предстои да се въведе и хистероскопска хирургия. Извършват се и пълния обем от гинекологични прегледи на кабинет. Всички пациентки, които подлежат на планови или спешни операции, задължително се консултират с каридолог и анестизиолог, ако се налага и с нефролог, ендокринолог и др., добавя още д-р Михаил Милатович.  



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов