Велико Търново е в пълна готовност за реализация на проекти по ОП „Региони в растеж”

Мисия

28-10-2016, 11:51

Снимка:

община велико търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Магистрала „Хемус” до старопрестолния град остава водещ приоритет

Община Велико Търново е в пълна готовност да започне реализация на одобрената си инвестиционна програма с проекти по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014 – 2020, според планираните етапи. Това заяви кметът Даниел Панов пред Министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и експерти от Европейската комисия. Даниел Панов участва в шестото заседание на Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020, което се проведе в гр.Плевен. Отчетена бе подготовката на общините да изпълнят одобрените си инвестиционни програми според етапите, приет бе и окончателният доклад за изпълнение на ОП „Регионално развитие” 2007-2013.

Инвестиционната програма на Община Велико Търново включва проекти на стойност от 43 милиона лева, които ще се финансират по Приоритетна ос №1 на ОПРР „Устойчиво и интегрирано градско развитие”.

„39-е големи града от първо до трето нива посрещнахме много сериозно новите отговорности, които вече имаме като междинни звена. Чрез публични процедури избрахме най-приоритетните обекти от нашите интегрирани планове. Изготвихме добри инвестиционни програми, които бяха одобрени от Управляващия орган. До 31 юли успяхме да подготвим и подадем към междинните звена проектни предложения на стойност над 50 % от бюджетите ни. В момента приключваме оценката на проектите и паралелно с това готвим процедурите за избор на изпълнители. В същата готовност са и 28-е по-малки градове от четвърто ниво”, заяви Даниел Панов, който е и Председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България. Той увери представителите на Управляващия орган и на Европейската комисия, че от страна на бенефициентите има пълна мобилизация за стартиране на строителството в първите възможни срокове след оценката и одобряването на проектните предложения.

Даниел Панов подчерта, че взаимодействието между общините, Управляващия орган, МРРБ и министър Лиляна Павлова е много добро и доказателство за това е изпълнението на оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013. „Реновираните училища, пътища, площади, паркове и подобрената градска среда не са просто квадратни метри обновена площ. Това са инвестиции, които дават ново лице на нашите градове и шанс за по-добър живот на нашите граждани. Специални адмирации изказваме за министър Лиляна Павлова и заместник-министър Деница Николова, които, заедно с техните екипи, бързо и винаги компетентно реагират на нашите предложения и сигнали за проблеми”, каза още Даниел Панов.

Доизграждането на магистрала „Хемус” до Велико Търново остава водещ приоритет на правителството, обяви министър Лиляна Павлова. Тя посочи, че се разглеждат оферти за участъка „Ябланица – Боаза”, а за лотовете до разклона „Плевен – Ловеч” и до Велико Търново върви тръжна процедура за избор на проектант за трасето. Вече са готови идейният проект и парцеларните планове, а отчуждаването на земите може да започне още през 2018 г., стана ясно по време на заседанието. Амбицията е АМ „Хемус” да се строи от двете страни и да се съедини при Велико Търново.

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)