Свищовската Академия участва в научен форум на НВУ

Животът

28-10-2016, 13:59

Снимка:

Стопанска академия

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Гост беше зам.-кметът на община Велико Търново проф. д-р Георги Камарашев

Стопанска академия участва в тазгодишната университетска научна конференция, която се организира и провежда в НВУ „Васил Левски”, Велико Търново. Двудневният форум откри началникът на военния университет, бригаден генерал Пламен Богданов. В словото си той заяви: „Нарастващото значение и авторитет на ежегодните научни форуми, организирани от НВУ „Васил Левски”, се дължат в голяма степен на нашето ползотворно съвместно сътрудничество. Чрез него, в годините назад, успяхме да създадем среда, позволяваща взаимно споделяне на резултатите от провежданите научни изследвания, разработените положителни практики и въведените иновационни решения”.
Приветствие към участниците в конференцията поднесе ректорът на Стопанска академия „Димитър Ценов”, доц. д-р Иван Марчевски. „Това събитие, наред с всички останали Ваши усилия в посока на научните изследвания, е сигурен белег за креативността на преподавателския състав на НВУ „Васил Левски” при разработването на научно-приложни изследвания”, подчерта ректорът на свищовското висше училище. Председателят на Комисията за защита от дискриминация доц. д-р Ана Джумалиева цитира в словото си Бърнард Шоу, който казва че: „Мирът не само е по-добър от войната, но е и доста по-труден”. С това тя пожела идеите, концепциите и теоретичните търсения в конференцията да бъдат крачка напред в изграждането на висококлалифицирани офицери, необходими за поддържане на сигурността, опазване на мира и разтието на обществото. От името на ректора на Русенски университет „Ангел Кънчев” поздравление поднесе проф. д-р Бранко Сотиров, декан на Машинотехнологичния факултет. Гост на пленарното заседание на конференцията беше и заместник-кметът на община Велико Търново проф. д-р Георги Камарашев, който също поднесе поздравление към участниците в конференцията. В поздравителния адрес от името на акад. Живко Жеков се казва „...непрестанният стремеж за развитие и надграждане на собствените постижения и споделянето им с други хора, са гарант за устойчиво развитие на образованието и науката в съответствие с най-добрите международни практики и нуждите на гражданското общество.”
Първият пленарен доклад на тема „Рискове и сигурност в Черноморския регион” беше изнесен от доц. д-р Маруся Любчева от Университет „Професор д-р Асен Златаров”, Бургас. Лектор на втория пленарен доклад бе проф. д-р Весела Радович от Университета в Белград. Третият пленарен доклад представи проф. д-р Маргарита Богданова от Стопанска академия на тема „Центровете за върхови постижения и за компетентност – политики и подходи за управление”. В рамките на двата дни бяха изнесени 252 доклада в пет направления. 234 са участниците в тазгодишното издание на конференцията и те са представители на 29 български университета, 9 института на БАН и 28 други държавни и частни институции, училища. Сред участниците бяха двама носители на званието „Доктор хонорис кауза” на НВУ „Васил Левски” – акад. д-р т.н. Живко Жеков и проф. дхн Михаил Харалампиев. Доклади във форума представиха участници от 10 университета от Румъния, Полша, Русия, Сърбия и Литва. По време на конференцията вниманието беше фокусирано и върху още една група участници – младите хора. Част от тях са университетски преподаватели, други са обучаеми – студенти и докторанти.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)