Първи празник на баницата стягат в Балван

Мисия

28-10-2016, 16:39

Снимка:

фейсбук

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Журито ще председателства директорът на Дирекция „Култура и туризъм” Нелина Църова

Празник на баницата организират в събота кметство Балван и читалище „Нива”. Фестивалът се провежда за първа година с идеята да се превърне в традиционен повод за родови среща. Очаква се в изложението да се включат майстори на българското тестено изделие от съседните села, от общините Горна Оряховица, Павликени и Габрово, съобщи председателят на читалището Румяна Христова. Жури с председател директорът на Дирекция „Култура и туризъм” в Община Велико Търново Нелина Църова ще определи най-вкусните баници в   категориите за оригинална рецепта, най-млад и най-възрастен участник. Класираните на първите три места ще бъдат отличени с грамоти. Специална награда ще връчи кметът на Балван Недьо Георгиев.
„Целта ни е да покажем уникалното разнообразие на баницата във Великотърновска област – точена, дърпана, сладка, солена, с месо, със зеленчуци…и да предадем на поколенията бита и културата на местните обичаи и фолклор”, поясни Румяна Христова. По думите й за Балван е характерна дърпаната баница. Тя се приготвя, като се замесва брашно само с хладка вода и сол. Готовото тесто по-късно се разделя на 15-16 питки /топчета/, които се оставят да поотпуснат. Тавата се намазва със свинска мас, част от която предварително е леко разтопена. Всяка питка се потапя в маста и след това се дърпа от центъра към стените на тавата, поръсва се със сирене и така до последната питка. Най-отгоре се замазва с разбит жълтък и се пече на 180 градуса до порозовяване.
В миналото местните хора ядели баницата с хляб. Не знаели как се консумира. Даже и гатанка има „Сучено, печено без хляб. Що е то?” Правели са и така наречените кердета. Това е разточена тънка пита, която се поръсва със сирене и мас, след това се навива, намазва се с яйце,  режи се на парчета и се реди в тавата. Пекли са я заедно с хляба и са я хапвали за закуска,  разказа Румяна Христова.
Празникът на балванската баница в делник и в празник ще се състои в сградата на читалище „Нива”.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов