Стотици се веселиха на първия празник на баницата

Животът

29-10-2016, 14:53

Снимка:

Община В. Търново

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Георги Мамалев на празника на баницата в Балван

Стотици жители и гости на великотърновското село Балван се веселиха по време на първия по рода си празник на баницата. Събитието бе организирано от кметството, местното читалище „Нива 1898” и бе подкрепено от Община Велико Търново. Над 20 кулинарни майстори мериха сили в конкурс за най-добре приготвена и вкусна баница, а фолклорни състави от целия регион радваха публиката с народни песни и кръшни хора.

Заместник-кметът на община Велико Търново Снежана Данева-Иванова приветства инициативата и пожела на балванчани да я превърнат в традиция. Тя поздрави организаторите и жителите на с. Балван от името на кмета Даниел Панов, който е и председател на Управителния съвет на най-голямата неправителствена организация в България – Националното сдружение на общините. „Благодаря ви, че полагате големи грижи за опазване и популяризиране на българските традиции и обичаи. Народното кулинарно дело, чийто ярък продукт са нашите баници с тяхното богато многообразие, е важна част от българското нематериално културно наследство, с което се гордеем”, бе посланието на Даниел Панов до общността в с. Балван.

Поздравителният адрес от името на Даниел Панов бе връчен на кмета на селото Недьо Георгиев от Снежана Данева-Иванова. Георгиев благодари на Даниел Панов и на Община Велико Търново за голямото съдействие и подкрепа за провеждането на празника.

Неочаквана, но много приятна изненада за балванчани бе появата на популярния български актьор Георги Мамалев, който пристигна заедно с народния представител от Великотърновския регион Евгени Стоев. Със своето неподражаемо чувство за хумор и артистичен талант Жоро Мамалев развесели публиката и пожела всички да правят от хубави, по-хубави баници. Сред гостите на празника бе и председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов.

Празникът продължи с надпявания и надигравания, както и с дегустации на повече от 20 различни баници – сладки, солени, вити, точени, месни, зеленчукови и пр. Председател на конкурсната комисия за оценяване на кулинарните продукти бе директорът на общинската дирекция „Култура и туризъм” Нелина Църова. 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)