В Горна Оряховица наградиха млади изобретатели

Мисия

30-10-2016, 09:12

Снимка:

Община Г. Оряховица

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

С първа награда на организационния комитет - 3000 лв. и плакет на Община Горна Оряховица бе отличен колективът на РУ „Ангел Кънчев” с ръководител доц. Руси Минев за разработката „Електронна система за обучение чрез таблет и хартиен носител, ползвайки съвременни CAD-CAM системи за моделиране”. Това стана на церемония в НЧ „Напредък – 1869”, на която бяха наградени отличилите се екипи на първото издание на конкурса-изложение „Младежко техническо творчество”. Разработките бяха оценявани от четиричленно жури с председател проф. дтн инж. Георги Попов от ТУ – София.

Форумът се провежда от 27 до 29 октомври в Горна Оряховица, а домакин на проявата е Спортна зала „Никола Петров”. Отличеният с първа награда екип подари на организаторите чашата на ПИ с пожелание както е безкрайно числото ПИ, така да са безкрайни и срещите на младите технически умове.

Втора награда 1000 лв. и плакет на Община Горна Оряховица бе присъдена за „Умен контейнер за боклук” на инж. Христо Илиев и колектив, Бултраф ЕООД и Механика инженеринг” – Горна Оряховица. Третата награда - 500 лв. и плакет на община Горна Оряховица получи Венцислав Начев и колектив от ПГКТС – Правец за „За множество разработки.

Организационният комитет връчи и три поощрителни награди по 350 лв. и плакет на Община Горна Оряховица за разработките „Изследване възможностите за обектно ориентирано образование чрез използване на състезателни роботи” на д-р инж. Дончо Пачиков и колектив от ПГЕА – София; „Система за картографиране и контрол на водните ресурси” на инж. Румяна Славчева и колектив от ПГЕА – София и „Пешеходна пътека за незрящи хора” на инж. Диана Илиева от ПГМЕЕ - Бургас.

Четири награди диплома и плакет на Община Горна Оряховица бяха връчени за „Действащ макет на насочен микрофон” на инж. Георги Георгиев и колектив от ПГЕЕ „М. В. Ломоносов” – Горна Оряховица; „Станция за запояване на платки с SMD елементи” на инж. Красимир Проданов и колектив от ПГ „Ген. Владимир Заимов” – Сопот; „Точково охлаждане с Вортекс-тръба”, на ПГХТ „Проф. Асен Златаров” - Горна Оряховица и „Play Whenever” на Станислава Георгиева и Радослав Бонев – Горна Оряховица.

С дипломи на Община Горна Оряховица бяха удостоени пет разработки. Това са: „Мултифункционален таблет за кола с опции за диагностика” на Теодоси Теодосиев и Стоян Бинев от ППМГ „Никола Обрешков” – Казанлък; „Модел за изследване и мониторинг на оптична мрежа с доставка на интерактивни услуги” на доц. Станимир Садинов и колектив от ТУ Габрово; „Радиоуправляема система с четири ротора за заснемане на далечни обекти” на инж. Цветомир Пламенов и колектив от ПТГ „Шандор Петьофи” – Разград; „Отдалечено управление на електроуреди в дома през интернет” на инж. Стоян Тодоров от ТУ – Габрово и „„Solar-tracking” електронна система следяща слънцето” на Николай Михалев и колектив от Електрон-ТУ при ТУ - Варна.

С награди на Федерацията на научно-техническите съюзи - почетна грамота и плакет бе удостоенна разработката „Умен контейнер за отпадъци” на инж. Христо Илиев и колектив от Бултраф ЕООД и „Механика инженеринг” – Горна Оряховица. Почетна грамота получиха разработките „Комплект роботи” на инж. Антон Анчев и колектив от Клуб „Роботи” – Бяла и „Проект и макет на традиционна българска къща” на инж. Здравка Русинова и колектив от ПГСАГ „Ангел Попов” – Велико Търново.

С почетна грамота на Българската стопанска камара бе удостоена разработката „Хуманоиден робот NAO и крачещ робот Big Foot” на доц. Иван Чавдаров и колектив, Институт по системно инженерство и роботика към БАН. Грамота на БСК получи инж. Детелина Иванова от „Елимекс” – Лясковец за „Електронни сглобени модули за обучение и автоматизация”. С диплом на БСК бе удостоена „„Система за динамично управление на трафика „Трафик-симулатор” на инж. Даниел Денев и колектив от ПГЕЕ „М. В. Ломоносов” – Горна Оряховица.

Отличените екипи получиха наградите си от кмета на Общината инж. Добромир Добрев и инж. Камен Коцев от организационния комитет. В награждаването се включи и председателят на журито проф. дтн инж. Георги Попов. На церемонията присъства и заместник-кметът на Община Горна Оряховица Йорданка Кушева. И организатори и участници си пожелаха догодина да се видят отново, но този път с международно участие. След награждаването гостите за изложението бе подготвен концерт на млади изпълнители.

Организатори на първото издание на конкурса-изложение „Младежко техническо творчество” са Фондация „Милен Григоров“, „Ротари клуб“ Горна Оряховица - Лясковец, НТС – Велико Търново, със съдействието, организационната, финансова и логистична подкрепа на Община Горна Оряховица и с домакинството на ОП „Младежки дейности спортни имоти и прояви”.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов