С близо 500 000 лв. подобряват енергийната ефективност в Дома за стари хора и две детски градини

Мисия

31-10-2016, 16:16

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Най-обемна работа ще бъде свършена в ДГ „Ивайло”

До средата на месец март следващата година ще завършат дейностите по проект „Мерки за повишаване на енергийната ефективност и възобновяема енергия в общински и държавни сгради и локални отоплителни системи”, финансиран от финансовия механизъм на Норвежката програма. Над 412 000  лева получава Община Велико Търново за  подобряване на социалната инфраструктура, разясни Мариела Цонева – директор на дирекция Общинско развитие. Средствата се отпускат за ремонти в социалната инфраструктура –всички детски или социални заведения, които са общински. Стартиралият проект обхваща Дома за стари хора „Венета Ботева” и детските градини „Ивайло” и „Соня”. Към настоящия момент са сключени основните договори за изпълнители за две от заведенията, на финален етап е процедурата за избор на изпълнител за ДГ „Соня”.  От миналия месец са факт и договорите за одит за строителен надзор, а през настоящия месец са издадени разрешения за строителство на две от заведенията, информира Мариела Цонева. 
Най-обемна работа ще бъде свършена в ДГ „Ивайло”, която е сред последните негазифицирани детски градини на територията на града. До този момент мерките за енергийна ефективност в сградите са само частични- изолация на стени и покрив и нова дограма. Вече  ще бъде подменена отоплителната инсталация по съвременни стандарти - радиатори, тръбна мрежа, циркулационни помпи, колектори, арматура, система за автоматично управление на температурата, котелно. С осъвременяването детската градина  ще отговаря на 100 процента на най-високите стандарти за енергийна ефективност по клас „ C ” , което е минималното изискване по програмата, поясни Цонева.
В ДГ”Соня” котелът е нов и той няма да се подменя, но ще се монтират нови радиатори, тръбна мрежа и помпи, ще бъде инсталирана и нова  автоматична мрежа за управление на температурата. 
Общината на няколко пъти прави поетапни и частични ремонти в дома за стари хора, тъй като източниците на финансиране не позволяваха пълният комплект от мерки да бъде въведен наведнъж, с настоящия проект това вече е възможно. В сградата му по същия метод ще бъдат подменени амортизираните елементи, но само там, където е необходимо. 
Мариела Цонева увери, че с оглед настоящия есенно-зимен сезон Общината е разписала  график на работа съобразен с работата детските градини и дома за стари хора, така че тя да не бъде възпрепятствана по никакъв начин. Ще се ремонтира поетапно - на секции, за да не бъде нарушен  комфортът в тях. 
Целта на проекта е ограничаване на вредните ефекти на парниковите газове, подобряване на качеството на комфорт в заведенията и намаляване на разходите. „Успоредно с негоо се надяваме в началото на декември да бъдат одобрени договорите по проекти, включени в Инвестиционната програма”, допълни още директорът на дирекция „Общинско развитие”. 
ОП „Региони в растеж” одобри 43 млн. за Община Велико Търново, с които местната администрация да финансира свои проекти до 2020 година. Към момента, чрез четири проекта, чакащи за одобрение е представен половината от този бюджет. „Вече е приключило оценяването, надяваме се до края на ноември управляващият орган да приеме доклада на оценителите и да сключим договори за безвъзмездна финансова помощ за малко над 22 млн. лв.”, допълни Цонева. Един от кандидатстващите проекти касае модернизация на образователната инфраструктура и  в него са включени детските градини „Рада Войвода” , „Пролет”, „Ален мак”, Спортното училище, както и средните училища „Г. С. Раковски” и „Владимир Комаров” в областния град. „С двата проекта се надяваме да обхванем 95 % от всички учебни заведения на територията на града и Общината”, уточни началникът на „Общинско развитие”. Друг проект, финансират от Националния доверителен екофонд съвсем наскоро премина успешно отчетна сесия на европроектите и предстои да бъде реализиран в началото на следващата календарна година. В рамките му фондът отпуска средства за още четири училища – ППМГ „ Васил Друмев” , СУ „Емилиян Станев”, ОУ „Патриарх Евтимий” и ОУ „Неофит Рилски” в град Килифарево. За тях ще бъдат приложени и комплексни мерки за ремонт и оборудване, извън сферата на енергийната ефективност. „Ще бъде изградена и нова концепция за подобряване на прилежащите дворни пространства. Цялата вертикална планировка ще бъде решена по нов и съвременен начин, като приоритетно се акцентира на подобряване на сигурността.Проектът е на стойност над 8 600 000 лв.”, поясни Мариела Цонева. Икономическите резултати от приложените мерки по намаляването на разходите ще бъдат видими до две години, уверяват от местната администрация.  До сега отчетеният спад в разходите на реновираните заведения достига 30 %, с прилагането на пълния комплект мерки се очаква процентът да се повиши. 
За последните 8 години само в подобряването на образователната инфраструктура в областта са използвани  над 8 млн. лв европейски средства, малко над тази сума ще бъде усвоено по новия проект, отделно са влагани държавни и общински средства. 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов