Стартира акция „Зима”, търновските полицаи ще са безкомпромистни

Крими

01-11-2016, 07:34

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

50 лв. е глобата за износени гуми

Традиционната акция „Зима” стартира от днес на територията на областта. До края на месеца контролните органи ще установяват готовността на автомобилите за движение при зимни условия. В три етапа ще се организира акция „Зима”, сподели пред журналисти гл. инсп. Атанас Атанасов, началник на сектор „Пътна полиция” към МВР-Велико Търново. Първият етап ще се проведе до 10 ноември. Той е насочен към водачите на велосипеди, на пътни превозни средства с животинска тяга и селскостопанска техника по републиканската пътна мрежа. Предимството на пешеходците и спазването на правилата от страна на водачите на ППС ще се следи Пътна полиция по време на втория етап в интервала от 11 до 20 ноември. През следващите десет дни от месеца контролните органи ще проверяват техническата изправност на автомобилите, ще установяват дали превозните средства са оборудвани с подходящи гуми за движение при зимни условия и дали работят всичките им необходими светлоотразителни устройства и елементи, обясни още гл. инсп. Атанасов. 2 ноември ще бъде обявен за ден без велосипедисти жертви на пътя; на 16 ноември – без пешеходци жертви на пътя, а 30 ноември – без водачи и пътници жертви на пътя. Акция „Зима” се провежда в партньорство със Съюза на българските автомобилисти и Български червен кръст – Велико Търново. Институциите са подготвили и брошура „Подгответе се за зимата”, която ще се раздава при стартирането на акция „Зима” днес. До 11 ноември напълно безплатно всеки желаещ може да провери изправността на автомобила си и техническата му подготовка за зимни условия в сервизите на Съюза на българските автомобилисти, уточни председателят им във Велико Търново Недко Николов. 
Целта на акция „Зима” е да бъдат сведени до минимум ранените и загиналите на пътя. „Ще бъдем с нулев толеранс спрямо нарушителите”, категоричен бе гл. инсп. Атанасов. 50 лева е глобата, която ще заплатят шофьорите, които излязат на пътя с износени гуми. 
161 тежки пътнотранспортни произшествия са станали на територията на Областната дирекция на МВР във Велико Търново от началото на годината до края на месец септември. Ранените са 224, а загиналите –  20. През същия период на миналата година са извършени 175 тежки произшествия на пътя с 218 ранени и 18 загинали, информира още началникът на сектор „Пътна полиция” в старата столица.   
  

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)