Марин Георгиев представи „Звезден пратеник”

Мисия

01-11-2016, 13:25

Снимка:

община Свищов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Книгата е посветена на Николай Кънчев

Като част от програмата на Община Свищов, посветена на 1 ноември – Денят на народните будители, в камерната зала при ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856” се проведе творческа среща с писателя и журналист Марин Георгиев. Повод за нея бе книгата му „Звезден пратеник”. Тя е посветена на Николай Кънчев – живял и учил в Свищов, и член на литературния клуб „Алеко Константинов” при читалището през 60-те години на миналия век.

На срещата присъстваха зам.-кметът Анелия Димитрова, директорът на дирекция „Култура и културно наследство” Росен Маринов, Таня Ликова –гл. експерт „Култура”, граждани и гости на общината.

Пред присъстващите книгата бе представена от поета Божидар Богданов. Той разказа, че преди промоцията й в Свищов, „Звезден пратеник” е представена в Белене и Стара Загора, а сега предстои във Велико Търново, Плевен и други градове.

Още в началото на срещата Божидар Богданов отдаде уважение и почит към Николай Кънчев и прочете стихотворенията „Нощна стража” и „Родна къща”. Богданов сподели, че не случайно автор на книгата е Марин Георгиев, който дълги години е познавал Николай Кънчев.

- Тази книга е и литературна критика, и литературна история, и поезия, съдържа и писма, тя е като една музайка или неслучаен колаж – отбеляза Божидар Богданов и препоръча на всеки един ценител на литературата да я притежава в личната си библиотека.

От своя страна авторът Марин Георгиев благодари на всички присъстващи за интереса към неговата книга и на Община Свищов за организираната творческа среща с него. Той разказа интересни истории около написването на книгата. Марин Георгиев разкри подробности от общуването си с Николай Кънчев и заяви, че за него той е най-осъщественият модерен български поет.

Присъстващите имаха възможността да зададат своите въпроси към автора на книгата и към Божидар Богданов, както и да си я закупят на промоционални цени.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)