Нов общностен център подкрепя децата и родителите във Велико Търново

Мисия

01-11-2016, 15:46

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Екип от 30 специалисти ще предоставя интегрирани услуги

От днес във Велико Търново започна дейността на новия „Общностен център „Царевград”. Екип от 30 специалисти ще предоставя интегрирани услуги за деца на възраст от 0 до 7 години и за техните родители. С тях ще се работи както в сградата на бившия пионерски дом, където е базиран „Общностен център Царевград”, така и по домовете.

Новоназначените след конкурс служители са от сферите на образованието, социалните дейности, здравеопазването, психологията. Те бяха приветствани от директора на общинската дирекция „Социални дейности и здравеопазване” и ръководител на проекта „Общностен център Царевград” Росица Димитрова. „Целта е родителите да получат тези грижи, които са им необходими, за да се справят с трудностите при отглеждането и възпитаването на децата. Семействата да останат здрави и единни и да се предотврати прилагането на т.нар. институционална грижа”, подчерта Росица Димитрова.

Създаването на „Общностен център за деца и родители Царевград” стана възможно чрез одобрен проект на Общината, получил финансиране чрез схема „Услуги за ранно детско развитие” по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г. Безвъзмездната финансова помощ за изпълнение на дейностите е в размер на 653 401, 29 лева, а продължителността ще е до края на октомври2018 г.

Специалистите ще подкрепят децата и родителите в услугите: „Ранна интервенция на уврежданията”; „Индивидуална педагогическа подкрепа за деца с увреждания”; „Формиране и развитие на родителски умения”; „Семейно консултиране и подкрепа”; други услуги, които „Общностен център за деца и родители Царевград” – гр. Велико Търново има амбициите да предoставя.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)