Приключи реставрацията на четири военни паметника в община Горна Оряховица

Мисия

01-11-2016, 16:03

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Разходите са свързани с отбелязване на 100-годишнината от Първата световна война

Военни монументи от четири селища на община Горна Оряховица бяха основно почистени и реставрирани. Това са едноименните паметници „Майка България” в Долна Оряховица и Върбица, както и тези на загиналите войни в селата Янтра и Горски Долен Тръмбеш.

Финансовите средства за реставрацията са преведени на Община Горна Оряховица след постановление на Министерски съвет. Разходите са свързани с отбелязване на 100-годишнината от Първата световна война и участието на България в нея. Ремонтните дейности бяха поверени на екип под ръководството на лицензиран от Министерство на културата експерт по реставрация и консервация.

Паметниците са основно почистени от натрупаните замърсявания. Всички скулптури и релефи са заздравени с подходящи реагенти. Подновени са възпоменателните надписи. Възстановени са откраднатият бюст и плоча на Димо Тръмбешки в с. Горски Долен Тръмбеш, липсващият кръст за храброст в с. Върбица и мраморните плочи на паметника в с. Янтра. Всеки от монументите е хидрофобизиран и консервиран за дълготрайност и устойчивост на извършените дейности.

Исторически музей – Горна Оряховица и екипът, реализирал реставрацията, изказват своята благодарност към кметовете на Върбица, Горски Долен Тръмбеш, Янтра и Долна Оряховица за оказаното съдействие и подкрепа.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов