За петнадесети път връчиха наградите „Ряховски камъни”

Велико Търново Лайф

02-11-2016, 11:56

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

На връчването на призовете присъства и депутатът Клавдия Ганчева

Четири Ряховски камъка връчиха тази година горнооряховските журналисти. ХV церемония на СБЖ – Горна Оряховица традиционно се проведе в Деня на народните будители – 1 ноември в Художествена галерия „Недялко Каранешев” и бе уважена от ръководството на Община Горна Оряховица. На връчването на наградите присъства и народният представител инж. Клавдия Григорова – Ганчева.

Тази година местните журналистите от СБЖ условно разделиха призовете си между опита и традициите, и младите хора, които са бъдещето на Горна Оряховица.

Георги Георгиев и Сашо Манчев – собствениците на САГА - първата и най-голяма и досега строителна борса в региона, бяха удостоени с камък, който си тежи на мястото. Отличието е признание затова, че преди 20 години са положили основите на бизнес, който и досега дава работа на десетки горнооряховчани, а на още повече помага при ремонта на техните домове и офиси.

Инж. Владимир Георгиев получи камък-кремък като признание за усилията да върне облика на Горна Оряховица, като град с техническа слава. Той бе инициатор и основен двигател на завършилото преди броени дни конкурс-изложение Младежко научно-техническо творчество. Техническият форум събра в Горна Оряховица най-добрите млади инженерни умове на страната. „Ще направим този конкурс-изложение международен и вече работим по въпроса”, каза при получаване на наградата си инж. Григоров.

От опита и традициите, фокусът на внимание на местните медии бе насочен към двама млади горнооряховчани, прославили родния град не само у нас, но и света. С камък-жалон бе удостоен Иван Сираков – най-добрият ни спортен ориентировач и все по-успявящ атлет в екстремните спортове. Той получи своя камък за поредица от отличия не само през тази година. „Където и да съм, никога не забравям родния си град”, благодари Иван Сираков, който вече заема достойно място в летописа на най-добрите ни спортисти.

С философски камък бе удостоена единствената българска, която тази година бе приета да учи в Харвард - Александра Тодорова. 18-годишната горнооряховчанка премина през най-ситното сито за най-престижното висше училище в света и то в годината с най-нисък прием от десетилетия насам. „Това ще бъде първото нещо, което ще сложим в Коледния подарък на Александра, който ще отпътува към нея отвъд океана”, каза при получаване на наградата майката на талантливото момиче.

Наградите на отличените горнооряховчани връчи председателят на местната структура на СБЖ Димитър Николов. 

Преди церемонията в духа на Деня на народните будители, гостите имаха възможността да се насладят на изпълненията на артисти от Балетна школа „Грация”, след което бе показан

филмът „Българин да се наричам” на младия режисьор Искрен Красимиров. Филмът бе представен на публиката от самия автор облечен в униформа на ботев четник. Документалният филм е посветен на „Патриарха на българската литература” Иван Вазов. Преди представянето му в Горна Оряховица, той е прожектиран само в СБЖ – София.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов