Мюзикълът „Четиримата близнаци” е новото премиерно заглавие на МДТ

Животът

04-11-2016, 12:08

Снимка:

Даниел Йорданов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Музикалната комедия е за малки и пораснали деца

Мюзикълът „Четиримата близнаци” на композитора Георги Костов е най-новата постановка, с която Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов” във Велико Търново ще украси своя репертоар. Музикалната комедия е за малки и пораснали деца. Нейната първа премиера ще бъде на 8 ноември от 19 часа в голяма зала на театъра. Второто премиерно представление е на 12 ноември от 11 часа.

Мюзикълът е създаден по пиесата „Приказка за калпаците” на Панчо Панчев – Дядо Пънч, написана преди повече от 45 г. и играна от театрите на всички български градове, а и в много чужди държави, разказа режисьорът Стефан Донев. Музикалното произведение е създадено през 1997 г. по идея на неговия баща проф. Светозар Донев и е поставено за първи път на сцена още същата година в музикалния театър в София. Донев младши е преподавател в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, а сега за първи път работи с екипа на МДТ. Над приказната сценография и костюмите работи художникът Иван Токаджиев, бивш директор на БНТ и зам.-министър на културата. Хореографията е на Радослав Радев, а диригент на спектакъла е Васил Вълчев.     

„Най-голямото предизвикателство са образите на четиримата близнаци, в които се превъплъщава един актьор. Другата постановъчна трудност е да се постигне абсолютен баланс между диалозите, музикалните номера, мизансцените и танца”, сподели Стефан Донев. Той допълни, че текстът и музиката са с много фолклорни мотиви, затова за него е от изключителна важност да представи подобаващо фолклорната естетика, така че да запази традицията и в същото време да изглежда съвременно.

Режисьорът призна, че най-трудно се работи за детска публика. „Но се случи така, че досега съм направил най-много детски постановки. Преди премиера постоянно съм под напрежение, защото не знаеш как ще реагират децата. Малките зрители не ръкопляскат от куртоазия. Ако не му е интересно на детето, не можеш да го задържиш в залата”, каза още Стефан Донев.

„Тази музикална комедия съчетава българската идентичност и традиции с високохуманните послания на драматургията, които се надявам, че нашите малки зрители правилно ще разчетат. Опитваме се да осъвременим спектакъла, така че е по-близо до децата на днешния ден и в същото време да възпитаме нова естетика в нашата бъдеща публика. Постарал съм се декорите и костюмите да съчетават в осъвременен вид културата на нашите прадеди”, обясни Иван Токаджиев. 

В мюзикъла участват оркестърът и балетът на търновския театър. В образите на четиримата близнаци Белчо, Черньо, Пъстрьо и Желчо се превъплъщават Велин Михайлов и Георги Гърланов. Братята са влюбени в Бонка, чиято роля изпълняват Валерия Пейчева и Полина Петкова. Стрина Гена играят Пенка Величкова и Велина Иванова, ролята на бабата ще видим Диана Кюркчиева, а на чорбаджи Петко – Виктор Терзийски.

Първата премиера на „Четиримата близнаци” ще бъде на 8 ноември от 19 часа в голяма зала на МДТ „Константин Кисимов”. Второто премиерно представление е на 12 ноември от 11 часа.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов