Откриха паметна плоча на Здравко Моллов в Елена

Мисия

04-11-2016, 12:37

Снимка:

община Елена

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

На събитието присъстваха синът и внучката му

Еленчани отдадоха заслужена почит на своя съгражданин, общественик и културен деец Здравко Моллов. Паметна плоча ще напомня за неговото дело най-вече като дългогодишен директор на Музея на Възраждането в родния му град. Затова и мястото на паметния знак е избрано неслучайно – на фасадата на Гуневата къща, с поглед към целия музеен комплекс, за създаването на който е безспорен приносът на този невероятен еленчанин.

Неговата активна народополезна и обществена дейност, музейната му работа за проучване, съхранение и популяризиране на историческото и културното наследство на Еленския край го определят като будител на нашето съвремие, каза в словото си директорът на музея Иванка Сиракова. Паметната плоча откриха кметът инж. Дилян Млъзев и Лиляна Кънчева, дългогодишен музеен служител, работила със Здравко Моллов. На събитието присъстваха синът му, доктор на биологичните науки Милко Моллов, и неговата внучка.

Достолепният еленчанин е потомък на известния род Моллови от с. Беброво. Завършва право в Софийския университет и повече от 20 години работи като юрист в Елена, той е един от създателите на обществената адвокатура в града. През 1964 г. напуска адвокатската практика и с присъщата му възрожденска всеотдайност се заема с организирането и уреждането на музея. Година по-късно става негов директор. За 15 години под ръководството му музеят се развива и от къща музей получава статут на Музей на Възраждането и националноосвободителните борби „Иларион Макариополски“ с художествен отдел и художествена галерия. С активното участие на Здравко Моллов са реставрирани редица емблематични архитектурно-строителни и културни паметници в града, създадена е тематичната експозиция „Елена през епохата на Възраждането“.

По ирония на съдбата този богато духовен човек с трайна диря в историята на родния си край напуска белия свят на 1 ноември. За изключителните му заслуги е удостоен посмъртно преди 20 години с най-високото звание – „Почетен гражданин на град Елена”.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов