220 655 души гласуват за президент в областта

Мисия

06-11-2016, 11:31

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Създадена е добра организация, уверяват от РИК

Изборният ден във Великотърновска област започна нормално, информираха от Районната избирателна комисия. Имащите право на глас във вота за президент и вицепрезидент са 220 655 души. За референдума техният брой е по- малък- 220 615. 
Най- много са избирателите в община Велико Търново- 74 808 души, следват Горна Оряховица- 42 600, Свищов- 31 525, Павликени- 21 535. Най- малко са имащите право на глас в Сухиндол. Техният брой е 2 167 души. 
Секционните избирателни комисии във Великотърновска област са 419. “Всички те започнаха нормално работа в началото на изборния ден”, информира председателят на Районната избирателна комисия Десислава Йонкова. 
Тя увери, че е създадена необходимата организация, за да могат и хората с увреждания да гласуват. “Те имаха възможност да подадат заявления да гласуват с подвижна изборна кутия. Такива секции имаме на две места- в общините Велико Търново и Сухиндол. Съответно тези комисии се намират в общинските администрации и с осигурен транспорт отиват в дома на всеки гласоподавател, който е заявил желание”, обясни Йонкова. 
Освен това хората с увреждания имат право да гласуват във всяка една секция, която е на първи етаж и им е удобна, независимо от списъците, в които са включени. “Имат възможност да бъдат дописани към избирателния списък, попълват и декларация, че не са гласували и няма да гласуват на друго място”, допълни председателят на РИК.
Десислава Йонкова сподели, че комисията очаква по- висока избирателна активност заради задължителния характер на вота. “Гражданите често звънят по телефона и поставят въпроса какви санкции са предвидени ако те или член на тяхното семейство, който няма възможност на отиде до урната, не гласува. Принципът е, че няма да има глоби. Законодателят предвижда ако не се гласува два пъти последователно на едни и същи по вид избори, биваш заличен от списъците”, каза още тя.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов