Първи български хор „Янко Мустаков” откри концерт, посветен на 160 години общонародно читалищно дело

Велико Търново Лайф

07-11-2016, 16:36

Снимка:

община Свищов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Поздравителен адрес отправи кметът на Община Свищов Генчо Генчев

Първи български хор "Янко Мустаков" постави началото на грандиозен Гала концерт в зала 1 на НДК в София, организиран по повод 160 години общонародно читалищно дело. Освен ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856”, в концерта участваха представители на читалища от Шумен, Благоевград, Разлог, Монтана, София.

Пред пълна зала Първият български хор с диригент Елизабет Людмилова и корепетитор Бисера Друмева изпя Химн на народните будители от Добри Христов, „Закъснила е Лалица” от Жул Леви и „Като сакаш да се жениш” от Драгия Тумангелов. Със своите изпълнения Хорът силно впечатли публиката и още в самото начало даде високо ниво на концерта, който премина под мотото „На ползу роду”.

В своето обръщение към присъстващите в залата, председателят на комисията по културата и медиите в Народното събрание Славчо Атанасов заяви, че политически, икономически, селскостопански кризи се преодоляват, но няма нищо по-страшно от кризата в духовността. Той призова никога да не допускаме обществото ни да бъде обхванато от духовна криза.

Николай Дойнов, председател на Съюза на народните читалища, обяви от сцената, че на заседание на Върховния читалищен съвет е взето решение тази година носител на „Следовник на народните будители” - най-високото звание, което СНЧ връчва на заслужили българи, да бъде българският патриарх Неофит. Поради здравословни причини, патриархът не присъства в залата, но званието ще му бъде връчено най-вероятно през идната седмица.

В рамките на този своеобразен празник на духовността, бяха връчени и други награди. Първи български хор „Янко Мустаков” беше отличен с грамота на министъра на културата Вежди Рашидов във връзка с отбелязване на 160 години читалищно дело в България.

За концерта, който всъщност представлява финал на честванията, организирани през цялата година по повод 160 годишнината от раждането на общонародното читалищно дело, бяха получени редица поздравителни адреси. Сред тях беше и поздравителният адрес от кмета на Община Свищов Генчо Генчев, в който се казва: „За Свищов е чест да бъде градът, в който през 1856 година е създадено Първото читалище. Гордост е за всички нас, следовниците на онези велики люде – дарители и просветители, да отстояваме техните въжделения читалището да бъде онова “средище на култура и просвета”, на което те са посветили силите си, средствата си, таланта си, за да го въздигнат на висотата на мечтите си. Нашият достолепен народ е съхранил в сърцата на редица поколения изконната ни историческа гордост и самочувствие на техни духовни наследници. Дълбок поклон пред делото им! Поклон и пред Вас, скъпи читалищни дейци, всички Вие, които с искрена всеотдайност и последователност отстоявате постигнатото и внасяте своята лепта за развитието на читалищното дело с нови постижения! На българското читалище пожелавам и във времето напред да запази емблемата на „устойчив културен институт“, „духовен стожер“, и винаги да ни възвръща към ценностите, които ни правят народ!”.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)