Лекарската колегия в Старата столица иска от БЛС правен анализ за пръстовия идентификатор

Животът

08-11-2016, 10:19

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Медиците обвиняват Съюза в бездействие

Районната лекарска колегия във Велико Търново излезе с гневни декларации относно искано от Българския лекарски съюз становище по промените в законите, касаещи пръстовия идентификатор. „Очакваме отговор от Управителния съвет на БЛС какви са стъпките, предприети от юристите на съюза за установяване на законността за прилагането на този пръстов идентификатор; каква беше реакцията на Управителния съвет на БЛС при въвеждането му в лечебните заведения за болнична помощ и какви бъдещи действия ще се предприемат за недопускане въвеждането му в лечебните заведения за доболнична помощ? Какви бъдещи правни действия ще бъдат предприети, за да се спази законността в Република България?” – се казва в декларацията на търновските медици. В нейна подкрепа със свое становище излезе и д-р Янка Минчева, председател на Управителния съвет на Районната колегия във Велико Търново. Според нея още в началото на годината Колегията е предложила да се организира подписка сред пациентите относно пръстовите отпечатъци, но лекарският Съюз не е подкрепил това предложение. „Нещо повече, позволихме на Министерството на здравеопазването и НЗОК да убедят нашите пациенти, че всичко това се прави с цел да се подобри качеството на медицинските услуги. В резултат на нашето бездействие допуснахме въвеждането на електронния автентификатор в лечебните заведения за болнична помощ. По същата причина ще допуснем да бъде въведен и в доболничната помощ.

Подкрепям изцяло аргументите на колегите срещу въвеждането на 
автетификатора.” – се казва в становището на д-р Минчева. Тя също настоява в спешен порядък да се направи задълбочен правен анализ на 
законността на въвеждането на електронен автентификатор съобразно 
българското и европейското законодателство, както и да се ангажират пациентските организации, които всъщност трябва да защитават интересите на пациентите.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов