Съветът на ректорите заседава в Свищов

Мисия

09-11-2016, 16:54

Снимка:

Стопанска академия

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Стопанска академия празнува своя 80 годишен юбилей

В заседанието участва и зам.-министърът проф. Иван Димов

Съветът на ректорите на висшите училища в Р България проведе изнесено заседание в Свищов. Неговото провеждане съвпадна с празненствата по повод 80-годишнината на Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. Преди да открие заседанието, в което участваха зам.-министърът на образованието и науката проф. дтн Иван Димов и представители на МОН, председателят на Съвета на ректорите, проф. д-р инж. Любен Тотев благодари на Академията за любезното съдействие и предоставените условия за работната среща. Като домакин, гостите приветства ректорът на свищовското висше училище доц. д-р Иван Марчевски. Той подчерта, че провеждането на заседанието в Свищов е чест за Стопанска академия и изрази надежда, че по този начин висшето училище ще допринесе за решаването на важни въпроси, свързани с висшето образование в България.
Първата точка от дневния ред на заседанието бе финансирането на държавните висши училища за 2016/2017 г., по която докладва началникът на отдел „Финансиране на висшето образование и студентско кредитиране” в МОН Валери Коцовски, който заяви, че „Правителството е предвидило повече пари за висшето образование”.Той информира членовете на Съвета на ректорите за параметрите на бюджетната субсидия, която е предвидена за издръжка на обучението в държавните висши училища през 2017 г. и за промените в механизма на нейното разпределение. Участниците в заседанието обсъждаха и рейтинговата система на висшите училища. Доц. д-р Мария Фъртунова – директор на дирекция „Висше образование” към МОН поясни, че в момента се подготвя 6-то издание на рейтинговата система, която обхваща всичките 51 акредитирани висши училища в страната. Доц. Фъртунова сподели с ректорите как тази система за оценка по десетки различни индикатори може да се използва в процеса на управление и изготвяне на стратегически документи за развитие на висшите училища. Дискутирано бе кои са основните групи потребители на рейтинговата система, как тя може да бъде използвана за рекламиране на дадено висше училище и да се анализира неговата позиция на пазара на труда. Направени бяха редица предложение за подобряване на рейтинговата система по линия на по-високата представителност на информацията в нея и възможностите за отчитане спецификата на отделните професионални направления Сред точките в дневния ред бе и напредъка по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж”, чиято готовност към момента представи Иван Модев – гл. директор на дирекцията за структурните фондове към МОН. Съветът на ректорите обсъжда още предложение на Асоциацията на частните висши училища за промени в Постановление № 90 на МС за условията и реда за предоставяне на стипендии, и предложение относно приоритети, свързани с висшето образование при провеждане на политиката на Р България в сферата на международното сътрудничество за развитие.
По покана на ректора на Стопанска академия, зам.-министър Димов, председателят на Съвета на ректорите – проф. Тотев и част от участниците в заседанието на Съвета на ректорите бяха гости на юбилейното тържествено събрание, посветено на 80-годишнината на Стопанска академия „Д. А. Ценов” – Свищов. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов