Ремонтират храма „Света Параскева” в Червена

Мисия

10-11-2016, 09:55

Снимка:

община Свищов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Покривът вече е изцяло обновен

Църквата „Света Параскева” в с. Червена е в процес на усилен ремонт, съобщи кметът на селото Петко Василев. През последните няколко месеца е подменен целият покрив. Сменени са част от гредите и други части. Обновяването засега е само на външната част от храма, защото коства много средства, обясни Петко Василев. Предстои до края на месеца цялостно измазване на църквата от външната й страна. Досега са инвестирани около 13 000 лева, обясни Петко Василев. По голямата част от тях са осигурени от дирекция „Вероизповедания”, след активното настояване на Община Свищов, а останалите средства са от наеми на земя, която е собственост на църквата.

„Храмът не е ремонтиран от 1970 г., така ми разказаха по-възрастните хора в селото.” – обясни Петко Василев. Кметът на селото е амбициран в рамките на своя мандат да се направи цялостно обновяване на облика на храма и да върне в него голяма част от вярващите.

По инициатива на общинското ръководство през първата половина на 2016 година настоятелствата на няколко църкви в община Свищов, съвместно с кметовете по места, написаха писма до дирекция „Вероизповедания” в Министерски съвет и до Великотърновската митрополия. Молбата им бе да бъдат отпуснати средства за належащи ремонти. Към писмата бяха приложени съответните количествено-стойностни сметки. След активно съдействие на Община Свищов бяха отпуснати средства за общо седем храма. За „Света Параскева” в Червена бяха отделени 6000 лева, а първите резултати от ремонта вече са налице. Кметът на селото Петко Василев планира разкриването на дарителска сметка, по която всички желаещи да помогнат за обновяването на храма, да могат да го направят.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов