Министър Русинова откри нова социална услуга в Горна Оряховица

Мисия

10-11-2016, 12:52

Снимка:

Биляна Милчева

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Бюджетът на социалното министерство за 2017 г. е малко над 1, 117 млрд. лв.

Темата за бюджета е изключително важна, макар че може би е по-коректно да бъде обсъждана през следващата седмица. Важно е не само да оценим това, което правителството  до момента е направило, но и това, което е предвидено в бюджета за следващата година. Социалната политика не е свързана с раздаване на пари. Добрата социална политика означава, че наистина намираме вярната рецепта към нуждите на хората. През изминалата година имаше увеличение с 15% на минималната работна заплата (МРЗ). Това обхваща доходите на около 63 хил. човека, които по данни на НАП се регистрирани и работят на МРЗ. В проектобюджета за догодина има ръст на МРЗ на 460 лв. Считаме, че това е  механизъм, който би подпомогнал хората с най-ниска квалификация, за да не загубят работа.
Това обяви в Горна Оряховица министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. Русинова бе в града за старта на проекта „Осигуряване на топъл обяд в град Горна Оряховица”, финансиран по Оперативната програма за храна и/ или основно материално подпомагане.
„Около 24 000 души всеки ден получават топъл обяд. Това се случва благодарение на европейските средства и всички хора, които работят в социалната система. Подкрепа с хранителни пакети получават и близо 265 000 души.” – коментира министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Тя представи пред медиите основни параметри от проектобюджета за 2017 г. в сферата на социалната политика. Приоритетни задачи на правителството и Министерството на труда и социалната политика за 2017 г. са повишаването на доходите, подпомагането на общините за развиването на разнообразни социални услуги за подкрепа на нуждаещите се, реформата в грижата за възрастните хора, подкрепата за ранно детско развитие, продължаването на процеса на деинституционализация на децата, каза Русинова.

През последните години правителството целенасочено полага усилия за повишаване на доходите и пенсиите. През 2016 г. минималната заплата се увеличи с около 15%, каза Русинова и добави, че в проектобюджета за следващата година е предвидено най-ниското възнаграждение да се увеличи до 460 лв. Предвижда се и 2,4% ръст на пенсиите от 1 юли догодина, добави тя.

„Знаем, че очакванията на хората са по-големи. Затова полагаме усилия към развиването на допълнителни услуги като осигуряването на топъл обяд. Те ни дават възможност да подкрепим хората, които са в нужда. В момента над 190 проекта за социални трапезарии се изпълняват на територията на цялата страна”, каза министър Русинова.

Друга важна тема е по-доброто насочване на средствата за социални плащания. За тази цел за пръв път се предвижда помощите за деца с увреждания да се диверсифицират в зависимост от степента на увреждането. По този начин плащанията ще са съобразени с различните нужди, които имат децата. За децата с най-тежки увреждания помощта ще е в размер на 930 лв. месечно.  Тя ще се плаща независимо от това какви са доходите на семействата. Разполагайки с тези средства, майките ще могат да решат дали да се грижат сами за децата си или да наемат личен асистент, каза министър Русинова. Паралелно с това подпомагаме общините в изграждането на достъпна среда за хората с увреждания, добави тя.

Министърът на труда каза още, че с предложените от МТСП промени в Кодекса за социално осигуряване се дава възможност да се изравнят правата на биологичните родители и осиновители при ползване на отпуски. Инициирахме и промяна в подкрепа на работещите майки. С нея ще дадем възможност, ако една жена реши да се върне на работа преди края на първата година от майчинството, да получава 50% от обезщетението за бременност и раждане допълнително към заплатата си, каза министър Русинова.

Договорът за трапезарията в Горна Оряховица бе подписан на 21 октомври 2016 г. Проектът предвижда две основни дейности, насочени към целевата група – предоставяне на топъл обяд и на съпътстващи мерки. Той обхваща 45 самотно живеещи хора и семейства, получаващи минимална пенсия.  – за стаж и възраст, за инвалидност, наследствени пенсии, както и пенсии, които не са свързани с трудова дейност.
Освен топлия обяд, обхванатите от проекта ще бъдат консултирани от социален работник за ползването на други социални и административни общински услуги, при нужда ще оказва съдействие за предоставяне на здравни услуги. На хората, получаващи инвалидни пенсии, ще бъде предложено да ползват социални услуги в Дневния център за възрастни с увреждания в Горна Оряховица. Консултациите ще се провеждат в сградата на Домашния социален патронаж.
Стойността на проекта е 16 622 лв. Всеки от потребителите на услугата ще получава супа, основно ястие и хляб на стойност до 2,30 лв. дневно.
Персоналът на Домашния социален патронаж, участващ в приготвянето и раздаването на храната, както и екипът, администриращ проекта, ще работят на доброволни начала. Проектът ще продължи до 30 април 2017 г. в рамките на работните дни. Храната ще се приготвя и раздава в Домашния социален патронаж всеки работен ден между 11 и 11.30 ч. Проектът ще бъде успешен и в помощ на хората, които имат най-голяма нужда, обясни кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев. На старта на проекта присъстваха депутатът инж. Клавдия Генчева, кметът на община Велико Търново инж. Даниел Панов, заместник-кметовете, общински съветници, потребители на социални услуги в Горна Оряховица.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов