Ремонтираха улица в Първомайци с над 100 000 лв.

Мисия

10-11-2016, 14:41

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Средствата са от фонд „Солидарност” и община Горна Оряховица

Над 100 000 лв. бяха вложени в ремонта на улица „Марица” в село Първомайци, информира кметът на община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев.  Трасето беше изцяло реконстроирано по проект „Аварийно възстановителни работи на ул. „Марица”, който се финансира от фонд „Солидарност” на Европейския съюз. 78 534 лв. са отпуснатите от фонда средства, като съфинансирането на Община Горна Оряховица е 5600 лв. Допълнително са предвидени и 32 365 лв. от общинската хазна за недопустими по проекта разходи, които обаче са необходими за цялостното изграждане на трасето, потвърди инж. Добромир Добрев. Със средствата от фонд „Солидарност” е възстановена увредената асфалтова настилка, а с приноса на Общината е финансирано надграждането и подобряването на инфраструктурата.
Улицата беше в тежко състояния в следствие на падналите обилни валежи през лятото на 2014г. Тогава река Янтра критично увеличи водите си и заля крайбрежните поземлени имоти и пътната инфраструктура в регулацията на селото. Отнесена беше нетрайната пътна настилка и беше нарушен достъпът до прилежащите имоти на крайбрежните улици. „Марица” беше частично наводнена, като асфалтовата настилка на големи участъци беше подкопана и увредена. Образуваха се големи дупки, които буквално блокираха трасето. Сега обаче ситуацията е коренно различна. Жителите на селото вече се радват на напълно ремонтирана отсечка, която има чисто нов асфалт. 637 метра е дължината на ремонтираното платно за движение, положена е 3584 квадратни метра плътна асфалтова смес, 139 метра отводнителна канафка е почистена, нивелирани са същесвуващи отводнителни съоръжения.
Първомайци е най-голямото село в община Горна Оряховица и през него преминава част от републиканския път Поликраище - Елена. Новоизградената ул. „Марица” се ползва като алтернативно трасе при затваряне на главния участък. Новият асфалт обаче привлича водачите на автомобили и в момента.
„До края на месеца ще поставим знаци, които ще забранят на тежкотоварни автомобили да преминават през ремонтираната улица. За отсечката от републиканската пътна мрежа имаме уверение от пътната агенция, че ще започнат ремонти. При несигурната политическа обстановка обаче не мога да гарантирам кога ще стане това”, обясни инж. Добрев.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов