Дядо Коледа от Г.Оряховица събира средства за Вики

Велико Търново Лайф

12-11-2016, 11:10

Снимка:

фейсбук

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Достойният българин Георги Симеонов за шеста година помага на нуждаещи се

Георги Симеонов е на 32 години от Горна Оряховица. Вече шеста поредна година на всяко Рождество облича червения костюм на Добрия старец и обикаля домове в железничарския град, за да събира средства за благотворителност. Георги разказва пред Общинското радио във Велико Търново, че идеята се родила случайно- по време на фирмен банкет, когато за пръв път младият мъж се пременил в образа на Дядо Коледа - с цел да изненада майка си и колегите й. Ситуацията се променя, когато среща Росен Атанасов, от русенското село Черешово, който боледува от мускулна дистрофия от тежкия тип Дюшен. В негова полза организира и първата си благотворителна кампания. Повечето от пациентите в това състояние сядат на инвалиден стол преди да са навършили 12 години. „Заболяването е много сериозно, протича на инвалидна количка” – поясни благодетеля от Горна Оряховица. Самият Георги е със детска церебрална парализа и 55 % инвалидност, но това не му пречи да работи нормално на трудов договор в месарски комбинат, да намира енергия и време за благотворителната си дейност, а когато има спортен повод - да облича „Катеричока” - костюмът-талисман на железничарския отбор на „Локомотив” Горна Оряховица.
Повече от 600 лева успя да събере от дом на дом Георги Симеонов в хода на миналогодишната благотворителна коледна кампания. За няколко години, през които развива добротворческата си дейност, е обиколил стотици семейства в железничарския град. Именно поради тази причина получава званието „Достоен българин” за 2015 година, връчено му от Вяра Анкова и министър-председателя на републиката Бойко Борисов.
Седем годишната Вики от Горна Оряховица, която е инсулинозависима, ще бъде бенефициент на предстоящата дарителска кампания по случай Рождество Христово. 10 000 лева струва апаратът, който би подобрил състоянието на малкото момиче, информира Симеонов. Самият той никога не губи вяра в доброто, защото хората откликват на дарителските инициативи и винаги, когато могат  - помагат. В края на кампанията – след Нова Година, Георги ще обяви събраните средства в ефира на Общинско радио Велико Търново. Всеки желаещ да съдейства може да се обърне към него чрез едноименния фейсбук профил или на телефон – 0988 318904.  „Наистина имаме нужда да помагаме - политиката е едно, благотворителността е друга, аз искам да помагам на моите приятели, които са в нужда”, коментира горнооряховският Дядо Коледа.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов