Международна конференция срещна в Свищов учени от седем държави

Мисия

12-11-2016, 11:12

Снимка:

Стопанска академия

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Форумът бе основен акцент в честванията на 80-годишнината на Академията

Международна научна конференция на тема „Икономическо благосъстояние чрез споделяне на знания” бе основен акцент в честванията на 80-годишнината от основаването на Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. Двудневният форум провокира за участие над 200 университетски преподаватели, изследователи и представители на практиката от седем държави. 
Откривайки конференцията, ректорът доц. д-р Иван Марчевски заяви, че Стопанска академия има много сериозни традиции в научно-изследователската дейност и припомни, че свищовското висше училище е основоположник на фундаментални школи в българската икономика като застраховане, счетоводство, финанси. „Ние обаче неможем да лежим само на стара слава. Трябва постоянно да работим, да държим ръка на пулса на времето и да бъдем в съзвучие със съвременните тенденции”, каза ректорът като поясни, че именно по тази причина Стопанска академия инициира международната научна конференция. Изборът на темата той обясни с факта, че светът в който живеем и икономиката, която ни заобикаля са различни. „Информационната революция наложи коренна промяна в начина на функциониране на икономиката и това, което дълги години използвахме като инструмент за работа – затварянето и опита да работим самостоятелно в рамките на малки групи, вече е невъзможно. В съвременния свят печели този, който по-бързо достигне до информацията, и който я използва по-пълноценно. Печелят тези, които умеят да ползват чуждото знание”, каза доц. Марчевски. По думите му, задачата, която стои пред работещите в сферата на изследванията е да градят мостове помежду си и да обменят знания. Ректорът изрази увереност, че в рамките на конференцията участниците от България и чужбина ще споделят идеи за това как общото знание може да бъде обменяно така, че да бъде полезно на цялото общество.
Работата на конференцията протече в една пленарна сесия и 9 секции, разпределени в три тематични направления: „Икономика, държава, общество”, „Финанси, застраховане и отчетност” и „Бизнес, мениджмънт и маркетинг”. В нея взеха участие представители на висши училища от България, Молдова, Полша, Румъния, Руска федерация, Сърбия и Украйна. По време на пленарната сесия бяха представени и дискутирани три доклада, с акцент върху мястото и ролята на научно-образователната дейност в променящия се динамичен свят, съвременните предизвикателства пред развитието на глобалните икономически системи и теоретическите и практическите аспекти на социалните политики на пазара на труда. Пленарните доклади изнесоха проф. д-р ик. н. Методи Кънев – бивш ректор на Стопанска академия, проф. д-р ик. н. Татяна Орехова – зам.-ректор на Донецки национален университет, Украйна и проф. д.ик.н. д.в.н. инж. Венелин Терзиев от Русенски университет „Ангел Кънчев”. 
Тематично направление „Икономика, държава, общество” обхвана въпроси, свързани с мястото и ролята на научно-образователната дейност в съвременните условия, качеството на обучение, трансфера на знания и интелектуализацията на бизнеса, възможностите за приложение на резултатите от академичните изследвания в практиката. Дискутирани бяха още проблемите на електронното и дистанционното обучение, предизвикателствата пред националната икономика и мястото й в европейското икономическо пространство.
Участниците в направление „Финанси, застраховане и отчетност” се фокусираха върху проблемите на банковия и застрахователния пазар, инвестиционната активност, преразпределителните процеси и финансирането на знанието. Те обсъждаха социалното осигуряване и социалната защита, стопанския и финансов контрол, счетоводните и статистическите аспекти на бизнес анализите и емпиричните изследвани. 
Третото направление „Бизнес, мениджмънт и маркетинг” обхвана проблемите на мениджмънта на микро- и макроравнище, маркетинговите стратегии и интервенции в условията на нарастващата конкуренция. В представените и дискутирани доклади бяха разгледани още възможностите за приложение на ИКТ в практиката и научните изследвания, актуални въпроси на бизнеса в различните сектори и отрасли на националната икономика.
За конференцията бяха представени 187 разработки от 212 автори – професори, доценти, главни асистенти, асистенти, докторанти и представители на практиката. Техните доклади са публикувани в тритомен сборник по съответните тематични направления. 
„Проведената международна научна конференция е ново стъпало към изясняване на детайлите по прехода на образователните институции, към ново качество на обучението и на тази основа – към прехода на обществата към устойчиво развитие, към нови концепции за общуване, към нов начин на живот”, заяви при закриване на форума зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Марияна Божинова. По думите й, тази конференция е добър пример за дискусии, за обмяна на идеи, за извеждане на конкретни предложения, за систематизиране на основни, актуални, стратегически проблеми. „От представените и обсъдени многостранно, задълбочено и аргументирано разработки се изведе онзи Дневен ред, който е важен за икономическата и управленската теория и практика, който ще продължи да се разглежда и на следващи научни форуми”, каза още проф. Божинова. Тя поясни, че като резултат от проведената международна научна конференция са формулирани значителен брой изводи, идеи и предложения за възможни решения, отнасящи се до развитието на икономиката, държавата и обществото, до стабилността на финансовата, банковата и застрахователната система, до повишаването на икономическия растеж и постигането на макроикономическа стабилност, до предизвикателствата пред стопанската отчетност, контрола, анализа и одита, до проблемите на бизнеса, мениджмънта и маркетинга. Една част от тях са с теоретичен, а друга са с практико-приложен характер. Главните изводи и препоръки, обобщени в заключителния документ, който участниците в международната научна конференция приеха, ще бъдат предоставените на заинтересованите институции.
„Осъществените множество контакти и професионални срещи ще допринесат за ново или продължаващо ползотворно сътрудничество между участниците в конференцията, за нови или продължаващи контакти между академичните звена, които участниците в научния форум представляват.”, подчерта проф. Божинова при закриване на международния форум. Тя изказа искрени благодарности не само на участниците в конференцията, но и на всички преподаватели, докторанти, студенти и служите, ангажирани с подготовката и провеждането на проявите, посветени на 80-годишнината на Стопанска академия.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)