Учител от ПГЕЕ се обучава в Европейския център за ядрени изследвания

Мисия

13-11-2016, 10:11

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Целта на ЦЕРН е да поддържа интереса на учители и ученици към науката

Габриела Чотова, учител по програмиране в ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“, беше на едноседмично обучение в Европейския център за ядрени изследвания (ЦЕРН) в Женева. Обучението беше осъществено по Национална учителска програма за обучение на учители, които преподават по професионална подготовка и на учители по учебните предмети информатика и информационни технологии от общообразователната подготовка, организирана от МОН и образователния офис на ЦЕРН. Обучението премина по предварителна програма под ръководството на Свежина Димитрова – директор на Националната обсерватория „Николай Коперник” във Варна и  Ремдие Ибрям, главен експерт в дирекция „Квалификация и кариерно развитие“. Групата учители от цялата страна бе подбрана след конкурс на МОН. 
В рамките на програмата преподавателите от България посетиха тестовата установка на LHC магнитите, детектора ATLAS и СМS детектора (с най-голямо българско участие), който е един от четирите експеримента за регистриране на елементарни частици в LHC, контролния център на големия адронен колайдер и др. 
Мисията на ЦЕРН в областта на науката е да разширява границите на познанието, като дава отговори на въпросите за тайните на големия взрив, от какво е направена 96% от Вселената, т. н. „тъмна материя" и др. Някои изотопи, произведени от ускорителя, намират приложение в медицината като методи за диагностика и терапия на рак. Новата програма на ЦЕРН е за проектиране на ускорител за адронна терапия, но с малки размери (един типичен център за адронна терапия изисква цяла сграда – тук се говори за намиране на решение как да се помести един такъв ускорител в едно болнично отделение, или дори стая).
Изключителен е приносът в областта на информационните технологии. През 1989 г. в ЦЕРН е създаден „WWW", което осигурява непрекъснат достъп до милиони сайтове с информация в различни географски райони и мрежата „Grid". Друга важна мисия на ЦЕРН е обучението на бъдещите учени и инженери, както и на учители и ученици по национални и международни програми. Мисия на ЦЕРН е и сътрудничеството, чрез което се обединяват хора от различни страни и култури.
Целта на образователната програма на ЦЕРН е да поддържа интереса на учители и ученици към науката и нейните богати  възможности, а чрез видяното учителите да мотивират учениците за по-задълбочено изучаване на физиката, математика, информатиката и инженерните дисциплини, като посочат какво приложение могат да намерят те в науката. Студенти създават няколко игри, свързани с дейността на ЦЕРН. Те са в помощ на учениците, за да могат по-лесно да си представят нещата или просто за да проверят знанията си. Игрите могат да се намерят на http://www.cernland.net/.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов