14 ноември – Световен ден на диабета

Мисия

14-11-2016, 08:00

Снимка:

РЗИ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Приключва тригодишна кампания под надслов „Диабет: Да защитим нашето бъдеще”

Световният ден на диабета 2016 бележи третата, последна година от тригодишната кампания, фокусирана върху здравословния начин на живот и диабета. Всички дейности в рамките на кампанията преминават под надслов „Диабет: Да защитим нашето бъдеще”.
По инициатива на Международната федерация за борба с диабета и с подкрепата на Световната здравна организация (СЗО) Денят се чества от 1991 година на рождената дата на Фредерик Бантинг - 14 ноември 1891 г., канадски хирург и физиолог, открил инсулина (на 27 юли 1921 г.), носител на Нобелова награда за медицина за 1923 година. Благодарение на д-р Бантинг и неговия колега д-р Бест, инсулинът спасява живота на милиони хора по света вече над 90 години.
Диабетът е едно от най-големите здравни предизвикателства на 21-ви век. Наред със сърдечно-съдовите (инфаркт на миокарда и инсулт), онкологичните и хроничните респираторни болести, диабетът се явява едно от четирите водещи в световен мащаб неинфекциозни заболявания (по оценка на СЗО). По данни на Международната диабетна федерация (IDF) с диабет живеят над 387 милиона души в света, като близо половината от тях не знаят за това, а други 316 милиона души са изложени на висок риск от развитие на болестта.
Всяка година 7 милиона души се разболяват от диабет, като 70 000 от тях са деца. По прогноза на СЗО до 2035 година 592 милиона души от населението на планетата ще бъде засегнато от това заболяване или един на всеки десет души.
Диабетът се среща при 7,8% от населението на Европейския съюз.
В България разпространението на захарния диабет придобива застрашаващи размери - по данни на IDF броят на хората с диабет на възраст между 20 и 79 години е над 500 000 души, а 40% от тях не знаят това. Около 75% от диагностицираните диабетици са с лош метаболитен контрол, което води до развитие на усложнения. Диабетът засяга хора от всички възрасти, като и все повече деца се разболяват от захарен диабет тип 2, до скоро преобладаващ само при възрастните. Най-засегнати са мъжете и жените на възраст между 35 и 64 години.
Диабетът е водеща причина за смърт от миокарден инфаркт и мозъчен инсулт и основен причинител на слепота и бъбречна недостатъчност в развитите страни. Ежегодно в света над 3 милиона души умират от диабет и усложненията му или по един човек на всеки 10 секунди. Причините за тази тенденция се коренят в увеличаването и застаряването на населението, урбанизацията, прехранването и заседналия начин на живот.
В област Велико Търново, към 31.12.2015 година, по данни от статистическите отчети на лечебните заведения, на диспансерно наблюдение за диабет са подлежали 14 304 души (със 740 души повече в сравнение с 2014 г. и с 454 души повече в сравнение с 2013 г.).
Диабетът и неговите усложнения, до голяма степен са предотвратими, за което изключително важна роля има превенцията и ранната диагностика на заболяването. Повечето случаи на диабет тип 2 и неговите усложнения могат да бъдат избегнати чрез здравословен начин на живот (здравословно хранене и редовна физическа активност) и създаване на условия за насърчаване и улесняване на здравословно поведение. Медицината е доказала, че рискът от развитието на диабет тип 2 може да бъде снижен с 58% при промяна на начина на живот. Това с особена сила важи за децата и подрастващите със затлъстяване.
Здравословното хранене, умерената физическа активност с продължителност поне 30 минути през повечето дни от седмицата (бързо ходене, плуване, каране на колело, танци) и редовното ежедневно ходене (най-малко 30 минути), както и поддържането на нормално телесно тегло са елементите на здравословния начин на живот, които намаляват риска от диабет.
Утвърждаването на здравословни хранителни навици при малките деца има ключово значение за ограничаване на епидемията от диабет в световен мащаб.

По повод на Световния ден на диабета, днес във Велико Търново,
в рамките на програма „Здрави деца в здрави семейства” се организира кампания, включваща следните инициативи, посветени на превенцията на заболяването: „Акция на открито” за безплатно изследване на кръвна захар в парк „Марно поле” от 14:00 ч. до 15:30 ч.; безплатно изследване на кръвна захар в Клуб на пенсионера и инвалида (ул. „Възрожденска” №12) от 14:00 ч. до 15:30 ч.
Кръвната захар ще се изследва от студенти ІІ курс по специалността „медицинска сестра”. В рамките на проявите ще бъдат разпространени здравно-образователни и информационни материали за превенцията и профилактиката на захарния диабет.
Кампанията е организирана от Регионална здравна инспекция – Велико Търново, Община Велико Търново и Филиал Велико Търново на Медицински университет – Варна, с любезното съдействие на фирма „Самоконтрол” ООД, гр. Пловдив.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов