Въдичари арестуваха риболовци бракониери

Крими

14-11-2016, 20:27

Снимка:

архив, Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Екшънът с ножове и пистолети се разиграл на язовир "Ал. Стамболийски"

Ножове и огнестрелни оръжия са били размахвани при схватка между рибари и бракониери край яз. „Ал. Стамболийски“, заради километри мрежи. Въдичарите набили нелегалните риболовци, сред които имало и военнослужещ. След екшъна Военната прокуратура е захванала разследване по случая, информира "Труд". Намесата на ведомството станало наложително заради действията на униформения.

Инцидентът се разиграл се в местността „Мъгъра“. До саморазправата се стигнало заради незаконното разполагане на мрежи във водоема и злоупотреба със служебното си положение.

Случката е от петък когато мрежарите опънали над 2 км. от такъмите си пред биваците на местни въдичари. Наглостта на бракониерите стигнала  дотам, че  те се явили  пред редовните риболовци и поискали да напуснат. Особено активни в първоначалния словесен сблъсък били двама стари познайници, както на контролните органи, така и на рибарите – известните бракониери Кекето и Гъмзата. Единият е военен във Велико Търново, който е привикан на разпит в прокуратурата. Тъй като въдичарите отказали да се махнат, в ранните утринни часове, бракониерите се явили наново с джип „Мицубиши“ и качулки. Единият държал брадва, а другият мачете.

Бандитите поискали обяснение от риболовците за това, кой ги е издал на екипите на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури седмица по-рано, когато длъжностните лица им прибрали и мрежите. Риболовците подали сигнал на спешния телефон 112, а на място бил изпратен полицейски патрул. Докато органите на реда пристигнат обаче, въдичарите се окопитили и хванали бракониерите, махнали им маскировката, за да видят кои са и ги завързали. След като им свалили маските, пред тях се оказали Кекето и Гъмзата.

„Кекето бе надвиснал над колегата с брадва. Беше или пиян или дрогиран, защото нямахме оръжия като тях и успяхме да се предпазим с моторна резачка, а той опита  да я съсече. Добре, че дойде полицията, за да предотврати кръвопролитие. Подобни инциденти са чести тук. Бракониерите безчинстват, адски нагли са“, разказват препатили въдичари.

Риболовците и бракониерите били закарани в болницата, където им обработили порезните рани.

Заради зачестилите случаи с бракониерски вендети и беззаконието, което цари на язовира, който е в землищата на Великотърновска и Габровска области, редовните въдичари гласят подписка. Те негодуват и за това, че севлиевските полицаи, които  понякога са пращани от диспечера на 112 , си говорили на малки имена с бракониерите и си вършели работата през пръсти. Въдичарите настояват за непрекъснато полицейско присъствие, както и денонощна охрана на големите водоеми от екипи на ИАРА, пише "Труд". При доказано бракониерство и инциденти като този те са категорични, че прокуратурата  трябва да бъде по-безмилостна.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)