Намаляват недоносените бебета в областта

Мисия

16-11-2016, 14:39

Снимка:

фейсбук

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Отбелязват тенденция към увеличаване на ражданията

Намаляване процента на недоносеност в неонатологията и увеличаване на ражданията в акушеро-гинекологичното отделение в областната болница във Велико Търново отчетоха днес началниците им д-р Кина Николова и доц.д-р Светлозар Стойков. От началото на годината в старата столица са проплакали 940 бебета, от тях 95 са били с ниско тегло. Повод за споделеното пред журналисти е Световният ден на недоносените бебета – 17 ноември. У нас той се отбелязва за пета поредна година. Целта е да се повиши информираността за рисковете от преждевременното раждане и тяхното намаляване. От значение е и добрата връзка между личните лекари и специалистите, коментира д-р Кина Николова. Тя уточни, че процентът на недоносеност в област Велико Търново за 2016-та е 10.3, който е с близо три пункта по-малък от предходната. През интензивния сектор на неонатологичното отделение на великотърновската болница от началото на годината са преминали 162 бебета, от които 95 са били недоносени.По принцип най-голям е делът на родените между 2 кг и 2кг и 500 г – 56 деца. С тегло между килограм и 1.5 кг са били осем новородени, а под килограм се е родило едно от бебетата. 
Процентът на недоносеност в развитите страни е между 5 и 7, а в слаборазвитите около 12.5. Средно за Европа цифрите сочат около 6.2 процента, обясни още д-р Николова. Ежегодно в световен мащаб 13 000 000 бебета се раждат преждевременно. У нас около 6 000 бебета проплакват преди термин, а грижата за тях е повече от специална и включва компетентните усилия и труд на лекарите - неонатолози, педиатри, медицински сестри, физиотерапевти, психолози и пр. 
Недоносени са всички деца, които са родени преди 37 гестационна седмица. Около 2% от тях са екстремно недоносени – родени преди 32 г. с. Родени на термин са децата родени между 37 и 41 г.с. 
Недоносените деца, а от там и децата с ниско тегло при раждане са особено рискови за инфекциозни усложнения, защото тяхната имунна система е твърде незряла. 
Недоносените деца са с по-висок риск от неврологични заболявания и изоставането им в растежа е по-често в сравнение с децата, родени преди термин с по-високо тегло. При 40% от тях по-късно възникват поведенчески отклонения – затруднения в концентрацията, асоциално поведение, страхови неврози и др.Чрез диагностика и лечение на вагиналните инфекции при бременните жени може да се намали с до 50% броят на ражданията преди 37 г. с., които са основната причина за неонаталната заболеваемост и смъртност. 
Да не се подценява ролята на женската консултация по време на бременността, апелира доц. д-р Светлозар Стойков. Той припомни, че причини за раждане преди термина могат да бъдат възраст под 16 или над 40 година на майката, употреба на цигари, алкохол и опиати, някои бактериални инфекции, недохранване, общи заболявания, както и социално-икономически фактори. 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов