„Библиотеки-четене-комуникации” с рекордно международно участие

Мисия

16-11-2016, 15:04

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Подписваме споразумение с библиотеки във Финландия и Австрия

60 доклада, представени от близо 80 участници, са включени в Петнайсетото издание на конференцията „Библиотеки-четене-комуникации”, която ще се проведе на 17 и 18 ноември във Велико Търново. Тема на тазгодишния форум е „Дигиталната конверсия на книжовното и културно-историческото наследство”. Конференцията обхваща теми в областта на библиотечните и информационни науки, книгознание, литературна история, печатните комуникации и медиите. Основна цел на научното събитие е представяне на резултатите и партньорите по проекта „Север+” за документиране, запазване и предоставяне на широк обществен достъп до културното наследство в библиотеки, музеи и галерии в Северна и Централна България. 
Участници от Австрия, Малта, Полша, Румъния, Русия, Сърбия, Турция и Финландия ще се включат с 13 свои доклада в конференцията. Форумът ще приключи с издаването на периодичен сборник, отпечатан с финансовата подкрепа на Министерството на културата. Утре, 17 ноември, библиотечни специалисти от Градската библиотека във Вантаа, Финландия, и Линц, Австрия, ще подпишат споразумение за сътрудничество със заместник-кмета на Община Велико Търново Ганчо Карабаджаков, съобщи на пресконференция днес заместник-директорът на Регионалната народна библиотека „П. Р. Славейков” д-р Калина Иванова. 
Международната конференция „Библиотеки-четене-комуникации” се организира от Регионалната народна библиотека „П. Р. Славейков” и Катедра „Книгоиздаване и библиотечно-информационни дейности”, Факултет „Математика и информатика” към ВТУ и Асоциацията на университетските библиотеки. Един от десетте партньори по проекта е Регионалният исторически музей във Велико Търново. Стотици старопечатни издания се съхраняват в библиотеката на културната институция, заяви Станислава Ботева от РИМ в старата столица. Част от изданията ще бъдат дигитализирани и достъпни за обществеността, благодарение на проекта на библиотеката. 5 800 библиотечни единици са сканирани към този момент, благодарение на мащабния проект. От април 2017 година, когато приключват дейностите по проекта, те ще бъдат достъпни в интернет пространството. Освен книги, подлещащи на дигитализация са картини, скици на художници и артефакти. До няколко дни пък ще бъде готов потребителският интерфейс на проекта „Север +”. Адресът в световната мрежа е: sever.libraryvt.com. 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)