Горнооряховската болница става регионален лидер в лапароскопската коремна хирургия

Мисия

16-11-2016, 19:39

Снимка:

МОБАЛ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Днес бе извършена 15-та безкръвна интервенция в болничното заведение

Поредна лапароскопска операция на жлъчен мехур бе извършена днес в горнооряховската болница. От камъни в жлъчката бе оперирана 60-годишна жена от Горнооряховска община. 
Това бе поредната, 15-та безкръвна интервенция в МБАЛ „Свети Иван Рилски”, с което стационарът вече се утвърждава като водещ в региона по брой и интензитет на лапароскопската коремна хирургия. Операцията бе извършена от екип от плевенските хирурзи д-р Емил Филипов и д-р Добромир Нгуен и великотърновския хирург д-р Иво Найденов. Този екип работи съвместно в болницата от лятото и извършва безкръвни операции на жлъчка. 
Плевенчаните имат зад гърба си над 200 лапароскопски операции в УМБАЛ в Плевен, не само на жлъчка, но и на хернии и апендикси. Д-р Найденов има респектиращите над 800 лапароскопски операции на жлъчен мехур. 
Медиците са категорични, че този съвременен оперативен метод е много по-щадящ и успешен за пациента. Освен че за разлика от конвенционалните операции възстановителният период се съкращава, се намалява и рискът от следоперативни усложнения. Освен това почти няма болка в следоперативния период. 
При този метод поради отсъствието голям коремен разрез органите на пациента не контактуват с атмосферния въздух и се избягват възпалителни процеси и за в бъдеще сраствания, коментира д-р Найденов. Пациентите в активна възраст могат да се върнат на работа до 10-тия ден, са категорични хирурзите. Холецистектомията се поема по клинична пътека от здравната каса, като пациентът заплаща само част от консумативите. За пациентите от региона да се оперират в горнооряховската Болница се оказва най-достъпният вариант, тъй като спестяват разходи за транспорт, за престой и евентуално придружител, ако изберат болници в други райони на страната.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов