РИОСВ с инициативи в Европейската седмица за намаляване на отпадъците

Мисия

17-11-2016, 08:04

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Темата тази година е намаляване на отпадъците от опаковки

Разнообразни инициативи предлага РИОСВ във Велико Търново по повод Европейската седмица за намаляване на отпадъците. Тя ще се проведе в периода от 19 до 27 ноември и цели да насърчи дейностите за повишаване на осведомеността относно правилното управление на ресурсите и отпадъците. В нея могат да се включат публични органи, частни компании, организации на гражданското общество, както и самите граждани, като допринесат за осъществяване на информационни кампании, почиствания и други дейности. 
Водещата тема тази година е „Намаляване на отпадъците от опаковки. Използвайте по-малко опаковки”, информират от пресцентъра на екоинспекцията. От там уточняват, че продължава съвместната инициатива с училища под надслов „Да влезем в час с отпадъците”. Под това мото преминават уроците и дискусиите по темата в присъединилите се към кампанията школа. „Подготвили сме информация за историята на управлението на отпадъците в света, състоянието в региона, разпределянето на обществените отговорности по въпроса. Особено внимание се обръща на йерархията в управлението на отпадъците, включваща предотвратяване, многократна употреба, рециклиране, оползотворяване и обезвреждане. Практическата част на уроците е свързана с оценка на опаковки. Учениците могат да се запознаят с процеса на изграждане на едно регионално депо чрез филм по темата”, сподели Милка Асенова – връзки с обществеността на екоинспекцията. 
РИОСВ във Велико Търново планира и провеждането на арт работилница за предмети, изработени с отпадъци от опаковки и изложба на най-сполучливите идеи. 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов