Акция „Спри! Давам път на пешеходец!” подготвят в Горна Оряховица

Мисия

17-11-2016, 09:35

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Инициатори са Общината и две младежки сдружения

Акцията „Спри! Давам път на пешеходец!” инициират на 21 ноември Община Горна Оряховица, Горнооряховски младежки парламент и Сдружение „Младежка толерантност”. Доброволци от двете младежки сдружения ще раздават стикери с мотото на кампанията на десет места в Горна Оряховица. Младежите ще бъдат позиционирани до ДТ „Елена Грънчарова”, ДГ „Щастливо детство”, ДГ „Божур”, ДГ „Ален мак”, ДГ „Първи юни”, ДГ „Здравец”, ДЯ „Зорница”, на паркинга до комплекс „Амбарица” и в района на СУ „Вичо Грънчаров”. Акцията ще стартира в 16.00 ч. Доброволците от младежките сдружения ще бъдат облечени в светлоотразителни жилетки и ще раздават стикери на всички участници в движението.

Инициативата „Спри! Давам път на пешеходец!” стартира преди пет години във Варна. Целта е да се повиши ангажираността на всички шофьори и да се припомни на участниците в движението да бъдат взаимно толерантни на пътя. Кампанията се организира в памет на загиналите на пешеходни пътеки деца – Лора от варна и Ники от Русе.

Акцията в Горна Оряховица ще бъде подкрепена и от представители на варненското Обединение на родителите на деца, пострадали при пътнотранспортни произшествия.

Основен спонсор на инициативата е Застрахователна компания „Дженерали”.

Инициативата на Община Горна Оряховица, Горнооряховския младежки парламент и Сдружение „Младежка толерантност” е посветена на Световния ден за възпоменание на жертвите на пътнотранспортни произшествия, който се отбелязва всяка трета неделя на ноември. Тази година това е 20 ноември. Денят ще бъде отбелязан в цялата страна, на всички нива, от всички институции и организатори с различни инициативи, като целта е посланието му да достигне до всеки човек. Идеята е да бъде отдадена дълбока почит към загиналите при пътни инциденти, към онези, чиито рани не могат да бъдат заличени и продължават да страдат, и да бъдат изразени съболезнования към близките на жертвите на катастрофи.

На този ден се изразява и благодарността към полицаите, пожарникарите, лекарите и към всички, които всеки ден оказват помощ и съдействие на пострадалите и се борят за техния живот.

В рамките на Европейския съюз загубите от пътнотранспортни произшествия за 2015 г. възлизат на над 100 млрд. евро. 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)