Ганчо Карабаджаков се срещна с участници във форума „Библиотеки - четене - комуникации”

Мисия

17-11-2016, 13:10

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Участие в него вземат представители на девет държави

Във Велико Търново се провежда петнадесетата международна конференция „Библиотеки - четене - комуникации”. Темата на форума, в който участват представители на културни и образователни институции от девет държави, е „Дигитална конверсия на книжовното и културно-историческото наследство”. Организатори са Великотърновският университет „Св. св. Кирил и Методий”, Регионалната библиотека „Петко. Р. Славейков” и Асоциацията на университетските библиотеки. Конференцията се провежда под патронажа на Министерството на културата и е подкрепена от Община Велико Търново

Заместник-кметът на старопрестолния град Ганчо Карабаджаков приветства организаторите и чуждестранните гости от Австрия, Финландия, Малта, Полша, Русия, Турция, Румъния и Сърбия. Широко одобрение получи идеята на управленския екип на Община Велико Търново за нова сграда за РНБ „Петко Р. Славейков” в бъдещия градски център, който ще се оформи върху терените на старото военно училище.

„Убеден съм, че вече познавате богатата история и култура на Велико Търново. Домакинството на конференцията и силното международно участие са чест и отговорност за Старата столица. Нашият град е може би най-естественото и подходящо място в България, където представители на интелектуалните среди от различни държави могат да обсъдят теми, свързани с опазването и популяризирането на културно-историческото наследство”, обърна се Ганчо Карабаджаков към участниците в международния форум. Заместник-кметът подчерта многото възможности, които секторът на високите технологии дава за съхранение на литературното богатство, културата и историята на България.

 Регионалната библиотека „Петко Р. Славейков” във Велико Търново разшири кръга си от международни партньори. Подписано бе споразумение за партньорство с градските библиотеки в Линц /Австрия/ и Ваанта /Финландия/. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов