10% ръст на туристите от Украйна е отчетен за деветмесечието

Мисия

21-11-2016, 14:23

Снимка:

община велико търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Кметът Даниел Панов се срещна с посланик Микола Балтажи

206 000 са били украинските туристи в България в периода януари – септември 2016 г, което формира ръст от 10% спрямо същото деветмесечие през 2015 г. Същата е стойността на увеличението на посещенията на туристи от Украйна във Велико Търново и региона. Това стана ясно след среща между кмета на старопрестолния град Даниел Панов и украинския посланик у нас Н. Пр. Микола Балтажи. В разговора участваха също заместник-председателят на Народното събрание Иван Иванов, областният управител проф. Пенчо Пенчев и председателят на Великотърновски общински съвет Венцислав Спирдонов, както и представители на бизнеса от региона.

Даниел Панов и участващите в срещата изразиха обща позиция, че България и Украйна, в частност – областите Велико Търново и Полтава, могат да разширят сътрудничеството си в сферите на високите технологии и аутсорсинга, енергетиката и селското стопанство, културата, образованието и туризма. Н. Пр. Микола Балтажи оцени икономическата среда в България като благоприятна за инвеститорите, като отчете и увеличения български износ към Украйна.

По идея на Даниел Панов през април 2017 г. в старопрестолния град ще бъде организиран бизнес форум с участието на предприемачи и фирми от България и Украйна, съответно – от регионите Велико Търново и Полтава. Презентации на Украйна в рамките на Международното изложение „Културен туризъм” през април 2017 г., обмен на ученици, организиране на съвместни изложби и разменени гостувания на фолклорни групи също бяха набелязани като стъпки за разширяване на двустранното партньорство.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов