Арбанаси с нов паркинг и манеж за Конната база

Мисия

25-11-2016, 12:26

Снимка:

уикипедия

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Паркингът ще се стопанисва от ОД „Паркинги и гаражи”

Парк ще бъде изграден върху пасище в местността „Новите лозя” край Арбанаси на терен с площ от 57 декара. Промяната в предназначението на земеделската земя бе одобрена по време на редовната сесия на местния парламент вчера. Има положително становище на Министерството на културата, че имотът не попада в границите на защитена територия или зона. „Паркът бе изграден през 2007 и оттогава не беше променено предназначението на земеделската земя за цел парк. Преди година и половина бе направено предложение на Общината до културното министерство, но протоколът не беше дошъл”, поясни за Общинското радио кметът на Арбанаси Тошо Кръстев. 
По време на заседанието вчера бе одобрено още едно предложение, касаещо населеното място. Върху друго пасище с площ от 17 декара, отново в местността „Новите лозя”, да бъде изграден платен паркинг. „Изключително е належащ такъв паркинг, защото автобусите, които паркират през летния период, са между 11 и 30, а това води до огромно задръстване. С този паркинг ще имаме алтернатива и за личните автомобили на хората, които пристигат в Арбанаси”, допълни Кръстев и поясни, че още не е изготвен проект, но се очаква паркингът да бъде готов през следващата година. Към него ще бъдат изградени и сервизни помещения, а изграждането му ще бъде в ръцете на Общинското дружество „Паркинги и гаражи”, което ще бъде ангажирано и със събирането на таксите. 
Кметът на Арбанаси информира също, че е необходимо доизграждането на манеж за Конната база в резервата. „Такива са изискванията, които трябва да се покрият, за да се провеждат международни и републикански състезания. Една част от манежа е вече изграден. Предстои отчуждаването на някои земи, за да се направи и другата част. Затова трябваше да имаме становище на Общинския съвет, с което да се даде път за изграждането на такъв Подробен устройствен план”, съобщи кметът на Арбанаси.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов