Учители от СУ „Емилиян Станев” се обучаваха по валдорфската педагогика

Велико Търново Лайф

26-11-2016, 10:17

Снимка:

личен архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Около 2000 са валдорфските училища в света, у нас е само едно

Директорът на СУ „Емилиян Станев” Кина Котларска участва в обучение по валдорфска педагогика в Хамбург, Германия, съобщи Общинско радио. Заедно с нея бяха и учителите Биляна Бонева, Таня Цонева и Румяна Хаджиева. В продължение на една седмица те са наблюдавали системата за преподаване и възпитание в две общински училища и в едно валдорфско, кръстено на името на основателя на валдорфската педагогика Рудолф Щайнер. 
Около  2000 са валдорфските училища в света.  В България има едно - „Николай Райнов” в София, което прилага метода от седем години, и две детски градини във Варна и в София. 
„Това не е педагогика, предназначена за общата публика, защото  родителите трябва да имат нагласа в тази посока и да съдействат активно при обучението и възпитанието на децата. Учителите трябва да са компетентни в много посоки. Всички валдорфски учители рисуват, пеят и свирят добре поне на един инструмент, защото изкуствата са органически вплетени в цялостния процес. Няма час, в който не се пее и не се рисува без значение дали е час по математика или биология”, обясни Котларска. 
Валдорфската педагогика е нова философия. Възниква в Германия в периода между двете световни войни. До нея най-близко стои учението на Петър Дънов и идеята за природосъобразен живот. „Затова във валдорфските училища всичко е от естествени материали. Няма бели дъски и флумастери. Пише се на черни или зелени дървени дъски с тебешири. Работи се с естествени материали. Децата плетат от вълна, изработват кошници, дърворезби, някъде отглеждат и жито – от посяването, жъненето, до правенето на хляб. Няма звукозаписни устройства, няма мултимедийни прожектори”, разказа Кина Котларска. 
Визитата на търновските учители в Хамбург е била по линия на мрежата на асоциираните към ЮНЕСКО училища, каквото е и СУ „Емилиян Станев”. 
  

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)