Договор за нова българска република обсъжда ДСБ във Велико Търново

Животът

26-11-2016, 14:45

Снимка:

ДСБ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Старата столица е домакин на Националното съвещание на партията

Договор за нова българска република обсъждат на национално съвещание във Велико Търново членове и симпатизанти на Демократи за силна България, съобщи Общинско радио. В седем точки са формулирани идеите за обединение на дясното и центъра. „Ние от ДСБ отхвърляме категорично подмяната на възрожденския републикански идеал, която продължава вече 70 години във времена на диктатура и фасадна демокрация. Всеки българин трябва да има свободата да се развива, образова и забогатява съобразно заслугите, труда и усилията си, а не партийната си принадлежност. Поставяме националния интерес, националната икономика и просперитета на хората   над привилегированите политически прослойки и властващата олигархия”, каза лидерът на партията Радан Кънев. „На второ място нашите пари и нашите данъци трябва да остават там, където са изработени - в семейството, в училището, в което учат децата ни, в болницата, в която се лекуват родителите ни и в общината, в която работим и в която се намира нашият дом”,   посочи Кънев. 
В договора се призовава за създаване на силни национални институции, малка и независима администрация. „Първата ни политическа задача е възстановяване на независима антикорупционна прокуратура, утвърждаване на силна българска армия в рамките на НАТО, силни служби за сигурност, които да гарантират националната независимост, както и дипломация, която да осигури силен български глас в единна Европа”, изтъкна Радан Кънев. Опазването на българската природа, борба за качествено образование и сигурно здравеопазване, уважавани културни институции и силен спорт са други ангажименти, записани в документа. 
„Днес ние протягаме ръка към всички хора, които споделят тези ценности, към всички убедени демократи, към българските предприемачи и към всички политици от дясното и центъра. Призовавам ви към съюз, който да отхвърли подмяната и да сложи началото на обща борба за нова българска република, основана на възрожденския национален идеал и на националния интерес в модерната глобална епоха на несигурност. Ние сме наследници на политическа традиция, която в най-тежките мигове на нацията е обединявала мнозинството от българите за борба и промяна, а не е търсила компромис с причинителите на страховете и бедите на народа. Точно сега е времето, когато това мнозинство трябва да се обедини с думите, завещани от Апостола на свободата Васил Левски –„ свобода и за всекиму своето”, завърши председателят на ДСБ. 
По думите на Радан Кънев ДСБ ще бъде градивна част в новото политическо обединение. „Не го разглеждам като партийна коалиция. Това е изчерпан жанр. Важни са хората, а не партията. Ние ще се борим за властта, но в името на конкретни промени. ДСБ няма да участва и няма да подкрепя правителство в този парламент”. 
Според лидера на ДСБ ситуацията в Харманли е резултат от провали на българските институции. „Тя трябваше да бъде внимателно планирана полицейска операция, а не стихийно популистко действие. В крайна сметка имаме  предизвикана от некадърност и безотговорност криза. Тези, които я предизвикаха, се опитват да си правят пиар от нея. Много грозна сцена. Реакцията на повечето медии и политически партии също е грозна. Те активно нагнетяват напрежение в името на по-висок рейтинг. Отвратен съм от това, което се случа в последните два дена”, коментира Радан Кънев. 
Евродепутатът Светослав Малинов, зам.-председателят на Народното събрание Иван Ивановq депутатът ген. Атанас Атанасов, кандидатът за президент на Реформаторския блок Трайчо Трайков  частват в обсъждането на договора за нова република. 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов