Еленският бут стигна до Антарктида

Мисия

27-11-2016, 15:24

Снимка:

уикипедия

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Вкусотии от Еленския балкан ще опитат нашите полярници

Еленски бут, сирене и кашкавал от мандрата, пчелен мед и вино „Куин Елена“ на марянската изба са кулинарните подаръци от утвърдени еленски производители за юбилейната българска антарктическа експедиция, пише в. „Борба”. Местните специалитети заминаха вече с първата група наши полярници, която на 21 ноември потегли за остров Ливингстън със задача да разконсервира базата ни „Свети Климент Охридски“. Хранителните продукти за българската експедиция, която ще работи там по различни проекти в продължение на 4 месеца, ще тръгнат с кораб от Чили за острова.

Идеята за еленската кулинарна изненада в нашата база възниква спонтанно още през лятото. Проф. Христо Пимпирев, доайенът на българската антарктическа програма и ръководител на ежегодните научни експедиции до Антарктида, за пореден път е в Елена, този път придружен от директора на Националната антарктическа програма на Аржентина д-р Мариано Мемоли и неговата съпруга. С аржентинския си колега провели среща с кмета Дилян Млъзев, по време на която решили, че ще е добре да рекламират еленски производства и на полярния континент. Предстоящите празници полярниците ще посрещнат там, а за Нова година обикновено се събират с испанците. Гвоздеят на празниците ще е еленският бут. Кметът Млъзев е дарил на експедицията и знаме на града.

Името на възрожденския град носи връх на остров Ливингстън. Елена се намира в планината Тангра в южната му част. Висок е 700 метра и е част от Делчев хребет. Върхът се издига над ледниците Сопот на север и Странджа на юг. Източните склонове на връх Елена и северната част на Делчев рид към нос Рениер в полуостров Бургас заедно със съседния участък от ледника Сопот са популярно място за свободно спускане със ски и планинско изкачване, като скиорите се извозват с надуваеми лодки от туристически кораби, посещаващи остров Полумесец.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов