Близо 3000 лв. в подкрепа на пеперудените деца събра "Гимнастрада"

Спорт

28-11-2016, 12:30

Снимка:

организатори

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

В третото държавно първенство участваха 760 гимнастички от 30 клуба

Над 760  гимнастички от 30 клуба в цялата страна се включиха в третата държавна гимнастрада, която се проведе през уикенда в Дома на културата и спорта „Васил Левски” във Велико Търново, съобщи Общинско радио. Събитието се организира под патронажа на Министерство на младежта и спорта и Българска федерация по художествена гимнастика в партньорство със Спортен клуб за художествена гимнастика „Етър Елит”. В близо 90 отбора и различни възрастови категории от 4 до 77-годишна възраст бяха разделени участниците в турнира, информира организаторът на събитието Савина Ганчева. От Велико Търново участваха 130 състезателки от детските градини „Соня“, „Евгения Кисимова“, „Пролет“, ОУ „Вела Благоева“, както и отборът на майките, и още 68 гимнастички от СК „Етър Елит“. 
„Всичко това заедно с красотата на изкуството и картините на художничката Ива Пенчева, които оживяха чрез танц,направи събитието много интересно за зрителите. Рекордно високия брой участници превърнаха пространството на ДКС „Васил Левски” в истински храм на спорта, красотата и добротворчеството. Тази година спортното събитие бе домакин на благотворителна кампания в подкрепа на деца, страдащи от рядкото генетично заболяване булозна епидермолиза. Наричат ги пеперудени деца, защото кожата им е изключително крехка и ранима, като крилце на пеперуда. Болестта засяга средно 1 на 17 000 раждания. Между две и четири деца годишно в България се раждат с такава диагноза. Децата с такава диагноза могат да получат рани дори от майчината милувка. За тях плюшеното мече може да бъде потенциално опасно и да ги нарани. В рамките на дарителската акция бяха събрани  близо 3000 лева в подкрепа на пеперудените деца. 
Според организаторите с благотворителната акция „Гимнастрада” още веднъж доказва, че спортът е особен вид феномен който възпитава не само в стремеж за съперничество и успех, но и в човечност, съпричастност и отборен дух. 
  

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов