58 случая на домашно насилие регистрирани в региона тази година

Институции обединяват усилия срещу насилниците

Областна администрация Велико Търново бе домакин на семинар на тема "Координационен механизъм за помощ на пострадали от домашно насилие – път към дългосрочното прекратяване на домашното насилие". Събитието бе организирано от "Асоциация Анимус" в партньорство със Сдружение "Център Мария" – Горна Оряховица. Семинарът се провежда под патронажа на Мария Габриел, заместник председател на Групата на ЕНП и Европейския парламент и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП. 
"Домашното насилие е достатъчно важна тема и това, че всички сме се събрали тук, за да обсъждаме проблемите в тази сфера, е доказателство за отношението ни към нея", каза областният упавител проф. Пенчев при откриването на форума. По думите му сферата на образованието е един от важните фактори, който не трябва да забравяме, когато говорим за решаването на проблемите и формиране на отношението към домашното насилие.
75 случая на домашно насилие са регистрирани на територията на област Велико Търново през миналата година. От тях жените са били 68. За тази година жертвите на домашно насилие в областта са 58. Издадените заповеди за защита от насилници от началото на годината до края на октомври са 75. Данните бяха съобщени от  Боян Бартолов - областен инспектор в ОД на МВР Велико Търново. 
Според Людмила Цветанова - ръководител на център "Мария" в Горна Оряховица търсещите помощ   от по-малки населени места в областта се увеличава. 
Катя Кръстанова от "Асоциация Анимус" каза, че целта на срещата е усъвършенстване на текста на проекта за координационен механизъм. Вече е създадена работна група, председателствана от заместник министъра на правосъдието, за промяна на българското законодателство с оглед ратифициране на Истанбулската конвенция. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов