„Дупини” се завърнаха от посещение в Норвегия

Велико Търново Лайф

29-11-2016, 08:52

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Подготвят домакинство на мащабен номадски проект

Културните отдели в Осло и Станге, Валдорфското училище, Операта в норвежката столица, както и редица интересни културни институции, артистични квартали и творчески ателиета са впечатлили силно артистите от група „Дупини”, които се завърнаха от посещение в Норвегия, съобщи Общинско радио. Те са изключително ентусиазирани и готови за съвместна работа с местни неправителствени организации. Основната линия, по която се движат културните проекти в Норвегия, се намира в диапазона „хора-пространства-оборудване”. Артистите генерират идеи, а това е най-важното, за да се реализират нестандартните им проекти, обобщиха пред журналисти днес Лидия Къркеланова и Елена Димитрова, представители на арт група „Дупини”. Изключително топло посрещане. Така описаха те посещението си в Норвегия, и най-вече в провинцията Станге, известна с възстановките си на пътя на пилигримите. „Хората в този град много искат да работят с нас”, допълни Елена Димитрова от „Дупини”. В Осло пък на творците са направили впечатление многобройните скулптури, които се намират в откритите градски пространства. 
Операта в Осло и 600-членният й екип, огромните й вътрешни пространства и мраморният покрив, по който може да се ходи, е другата сграда, която е изненадала приятно артистите. Зданието наподобява глетчер, а само в шивашкото ателие на огромната културна институция работят 40 шивачи, акцентира Лидия Къркеланова, която е сценограф в търновския театър. 
Артистите са се срещнали и с директора на едно от всичките 40 Валдорфски училища в Норвегия. Бебетата в яслите, които следват тази образователна система, спят навън, в подредени една до друг колички, дори и при минусови температури, не скриха изненадата си Елена Димитрова и Лидия Къркеланова. Ателиетата, в които се учат на изкуство децата, са оборудвани с материали, на които биха завидели студентите по скулптура в нашия университет, акцентираха още дамите. 
Взаимодействието между различните изкуства е най-важното, което трябва да се следва, за да бъде един проект в тази сфера успешен и полезен, е един от изводите, които за пореден път са си направили от група „Дупини”. Те подготвят домакинството на мащабния номадски проект, иницииран от корейската група „Ято”. От 1 до 10 юли догодина в Габровци ще се съберат около 30 гости от цял свят. След това те ще творят изкуство в друго населено място в България, по всяка вероятност Русенски Лом. „Номадите” ще оставят свои инсталации в най-различни среди, а след България спирка за тях ще бъде Унгария. В момента от „Дупини” търсят финансиране за огромния и успешен проект. Той стартира през миналата година от Азия с целта да обиколи цялото земно кълбо. Артистите се придвижват като номади от държава в държава и остават отпечатъка на изкуството след себе си. Идеята им е на всяко място да пресъздават различна тема, облечена в изкуство и съобразена с природата. Тази година творците са в Южна Африка. Следващата те ще обиколят Стария континент, а през 2018-а ще оставят почерка си в Америка. 
  

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов