Пътната обстановка във Велико Търново е нормална

Мисия

29-11-2016, 10:21

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

С 16 тона сол и пясък обезопасиха стръмните улици в града

Пътната обстановка във Велико Търново е нормална при непрестанния снеговалеж, започнал още снощи. Всички улици на територията на старопрестолния град са без снежна покривка, като стръмните участъци в кварталите „Картала”, „Света гора” и в широкия център са обработени против заледявания с 16 тона пясък и сол. Част от машините за опесъчаване и в момента работят в града.

Изцяло проходими при зимни условия са и пътищата от общинската мрежа. Няма подадени сигнали и за счупени дървета клони.

По разпореждане на кмета Даниел Панов работна група извършва постоянен контрол и наблюдение върху състоянието на улици, пътища, тротоари и обществени пространства. Промяната на метеорологичните условия се следи в реално време. Към 9,00ч. снежната покривка е незначителна. Предвид очакваното в по-късните часове на деня понижение на температурите настилките ще бъдат опесъчени.

Уличната мрежа на територията на град Велико Търново е с обща дължина от 114,64 линейни километра. Отговорната за зимната й поддръжка фирма е осигурила на склад близо 1000 тона инертни материали – пясъчно-солна смес, промишлена сол и химически материал против заледяване. На разположение са 10 снегорина, 8 машини за разпръскване на инертни материали, две фадроми, три камиона за извозване на снежни маси. В резерв могат да бъдат пуснати още две комбинирани машини с гребла. За почистването на146 километрашосета от общинската пътна мрежа също са осигурени достатъчни количества инертни материали и необходимият брой машини. 

85 служители на ОП „Зелени системи” по план се грижат за проходимостта на тротоарите, парковете, зоните около автобусните спирки и обществените пространства. Подготвена е и малогабаритна снегопочистваща техника. Съгласно Наредбата за опазване на околната среда жителите на Велико Търново, собствениците и наематели на жилищни, търговски, стопански помещения и гаражи са длъжни да разчистват от сняг и лед прилежащите към сградите тротоари, дворни места и пространства.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)