Самодейците от Самоводене с първа международна изява в Сърбия

Велико Търново Лайф

29-11-2016, 10:45

Снимка:

уикипедия

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Театралите взеха участие в „Балкантеатър фест”

Театралната трупа „Фантазия” при Народно читалище „Извор-1873” в село Самоводене бе първият непрофесионален състав, който взе участие в „Балкантеатър фест”. Форумът се проведе в Димитровград, Сърбия. Самоводчани изиграха комедията „Михал” от Сава Доброплодни в читалище „Христо Ботев” в центъра на сръбския град на 26 ноември, събота. 
Столичните театри „София” и „Възраждане”, театърът във Враца, два културни института от Белград са се изявили редом до театралите от великотърновското село. Общо девет са били представленията, на които са се насладили зрителите, съобщи за Общинското радио секретарят на НЧ „Извор-1873” Елка Петрова. „Представата за фестивал в Сърбия е много различна от нашата. Там всяка вечер имаше по едно представление, което започва в удобно за всички време – в 19,30 часа”, подчерта Петрова. 
„Балкантеатър фест” възниква преди 12 години по желание на българите в Сърбия, жадни за родна култура. Самоводската театрална трупа се включва като участник в него благодарение на работно посещение на кметове от населените места от великотърновска община в сръбския град. „Публиката ни прие много радушно, толкова много се радваха всички. Снимаха се с нас, а на другия ден по улиците ни срещаха и ни поздравяваха. Това ни зареди с много положителни емоции”, обобщи за финал Елка Петрова. 
  

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов