Община Елена предоставя услуги за ранно детско развитие на деца от уязвими групи

Мисия

30-11-2016, 12:08

Снимка:

община Елена

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Продължават дейностите по проекта „Социално включване”

Чрез реализацията на проект „Услуги за ранно детско развитие в община Елена“, финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, ще продължи дейността на създадените по проекта „Социално включване“ интегрирани услуги за ранно детско развитие, насочени към деца от 0 до 7- годишна възраст от уязвими групи, включително деца с увреждания и техните семейства, както и бъдещи родители. Проектът се изпълнява чрез „Център за ранна интервенция на уврежданията“ в град Елена, който ще предоставя подкрепа за деца в най-ранна детска възраст и техните семейства за подобряване достъпа до здравна грижа, формиране на родителски умения, подобряване на семейната среда, повишаване на училищната готовност на децата за включване в образователната система, както и предотвратяване на настаняването на деца в специализирани институции.

Програмата обхваща деца с увреждания и деца, изпаднали в риск, на възраст до 7 години, чиито родители са безработни или получават социални помощи, деца без личен лекар или такъв, който не е педиатър, деца, чиито родители са здравно неосигурени и такива, които имат здравословни проблеми, увреждания и не посещават детска градина. Целевата група на проекта включва и родители, които имат повече от три деца, получават социални помощи или са безработни, живеят в лоши условия, не полагат достатъчно грижи за децата си, и такива които са от уязвими групи или в рискова възраст.

В течение на проекта ще бъдат взети мерки за ранна интервенция на уврежданията, в това число пряка работа с деца с увреждания и техните семейства, включително рехабилитация и дейности по консултиране, обучение, мобилна работа с детето в неговия дом, както и здравна детска консултация и превенция на заболяванията. С децата ще работят също педагози и психолози, които ще съдействат и оказват подкрепа за повишаване на училищната готовност за равен старт в училище. Психолози ще работят също с бъдещи и настоящи родители, които ще консултират и подкрепят при формиране и развитие на родителските умения. Същевременно с това ще се извършва индивидуална и групова работа с децата и техните родители.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)