Великотърновският историк проф. Петко Петков с национална награда "Златен век"

Мисия

03-12-2016, 06:43

Снимка:

Общинско радио

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Награда „Златен век” в категорията „Печат на цар Симеон Велики” и грамота   за принос в развитието на българската култура и национална идентичност получи историкът проф.д-р Петко Ст. Петков – преподавател във ВТУ „Св.св. Кирил и Методий” във Велико Търново. Това съобщи общинското радио в старата столица.

Престижното отличие му бе връчено лично от министъра на културата Вежди Рашидов в „Огледалната зала” на националната галерия „Двореца” в столицата. 
За една от най-престижните национални награди в областта на духовността проф. Петков бе номиниран от културните институции в родния си град Каланзък. В продължение на години историкът работи за различни родолюбиви каузи, председател е и клона на Съюза на учените във Велико Търново. Неговите научни интереси са насочени към разнообразни проблеми от българската история от началото на ХVІІІ до средата на ХХ век. Член е на УС на Съюза на учените в България и на Управителния съвет на Българското историческо дружество. Като един от видните наши историци проф. д-р Петко Петков е поканен да е сред учредителите на новия Музеен съвет „Шипка-Бузлуджа” към Националния парк-музей, чиято първа сбирка ще е на 7 декември. 
„През 2013 година посветих наградата „Велико Търново” на ВТУ "Св.св. Кирил и Методий", защото знам с колко любов и труд е създадено и утвърдено през годините това свято място. А наградата „Златен век” спонтанно посветих на моите студенти, с които съм от 1990 година и на бъдещите, на които, дай Боже, да имам възможност на преподавам”, каза за Общинската информационна   агенция проф.д-р Петко Петков. Той сподели, че именно живата връзка, хората, правят както културата, така и образованието. Те без живец, без носители, няма как да изпълнят ролята си. 
„ Цар Симеон нямаше да е символ на златния си век без хилядите безименни преписвачи, иконописци, иконографи и др, които са в основата му. А моята награда би била безсмислена, ако нямаше академични лица, нерядко малко известни покрай, които и заради, които съм станал това, което съм”, коментира още новият носител на националната награда „Златен век” проф.д-р Петко Ст. Петков. 
  



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов